Maj i czerwic to sezon na czosnek niedźwiedzi. Dodany do tarty stworzy wytrawną kompozycję. Poznaj przepis na bezglutenową tartę z fetą, szpinakiem i czosnkiem niedźwiedzim
Wytrawna, bezglutenowa tarta – składniki:
- 1/2 szklanki oleju Rapso
- 1 i 1/2 szklanki słonecznika tartego Kresto
- 2 jajka L
- 5 łyżek mąki ryżowej
- sól
Nadzienie :
- 600 g jogurtu greckiego
- jajka L
- 1 pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1 i 1/2 łyżki pieprzu czerwonego (całego)
- sól
Dodatki :
- 1 pęczek szparagów zielonych
- 100 g pomidorów koktajlowych
- ser sałatkowy typu feta
Wykonanie :
1. Utrzyj jajka z olejem Rapso na puszysty krem. Dodaj tarty słonecznik oraz przesianą mąkę i migdały. Całość dokładnie wymieszaj.
2. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. W tym celu odwróć foremkę i odrysuj na papierze okrąg. Foremkę wysmaruj olejem, połóż na dno papier i wyłóż ciasto.
3. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175°C przez ok. 25 minut do lekkiego zarumienienia. Foremkę wyciągnij i odstaw na 5 minut.
4. Jajka przeznaczone do nadzienia zmiksuj z jogurtem. Dodaj umyty, pokrojony czosnek niedźwiedzi, pieprz czerwony i 1/2 łyżeczki soli.
5. Całość wylej na ciasto w foremce.
6. Szparagi dokładnie umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Wyłóż na tartę. Pomidory umyj, poprzekrawaj na pół. Ułóż między szparagami.
7. Tartę zapiekaj w piekarniku w temp. 175°C przez ok. 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Podczas pieczenia masa może się lekko wybrzuszyć. Ale po ostygnięciu powinna opaść.
Poleca się spożywać tartę następnego dnia lub po ostudzeniu, posypaną serem feta.
Average Rating