Wytrawne muffiny na trzy sposoby
Czas czytania:1 min

Wytrawne muffiny na trzy sposoby

0 0

Wszyscy znamy i kochamy muffinki. Słodkie babeczki z kremem, bakaliami czy kawałkami czekolady to nasze ulubione przekąski. Warto również spróbować tych popularnych słodkości w wersji wytrawnej. Sprawdzą się doskonale na śniadanie, jako przekąska w pracy lub podane podczas spotkania z przyjaciółmi.

Muffinki są doskonałą alternatywą dla kanapek. Jeśli nie chcemy codzienne do pracy zabierać bułki z dodatkami, a na ulubioną jajecznicę nie mamy rano czasu, to możemy dzień wcześniej przygotować wytrawne babeczki, które doskonale zaspokoją nasz apetyt.

Muffinki wegetariańskie

Doskonała alternatywa dla porannej jajecznicy. Wykonuje się je równie szybko, a forma muffinki pozwala na zapakowanie przekąski do lunchboxa.

Składniki (na 4 małe porcje):

  •  2 jajka
  • Kiełki fasoli mung marki Sandra
  • Szczypiorek
  • Pomidor
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy i dodajemy łyżkę kiełków fasoli, posiekany szczypiorek (zostawiamy trochę do posypania) oraz pokrojoną twardą część pomidora (bez wodnej części z nasionami). Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Masą wypełniamy silikonowe kokilki i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. Po wyjęciu posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Pikantne muffinki

Zastąpią śniadanie miłośnikom sadzonych jajek na bekonie. Dzięki dodatkowi harissy potrawa nabierze orientalnego smaku.

Składniki (na 4 porcje):

  •  4 jajka
  • 4 plasterki boczku
  • Cebulka
  • Łyżeczka harissy marki Sandra
  • Papryka czerwona
  • Tarty ser żółty
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Boczkiem wykładamy silikonowe foremki. Paprykę i cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z tartym serem i wysypujemy na dno foremek. Doprawiamy solą i pieprzem. Na całość wbijamy jajka. Pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku (do momentu, aż jajko się zetnie).

Muffinki z kukurydzą

To babeczki, które swoją formą przypominają nieco dobrze nam znane muffinki na słodko. Wymagają spędzenia w kuchni trochę więcej czasu, jednak dzięki dodatkowi mąki na dłużej zaspokoją nasz głód.

Składniki (na 6 porcji):

  •  Szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • Jajko
  • ½ szklanki mleka
  • Cebula
  • ½ szklanki kukurydzy z puszki marki Sandra
  • Łyżka twardego tartego sera (np. parmezan)
  • Wędzona papryka słodka
  • Szczypiorek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy, dodajemy jajko i mleko. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy kukurydzę, parmezan, posiekany szczypiorek. Łączymy z mokrymi składnikami, dodajemy mąkę i paprykę wędzoną. Dokładnie rozrabiamy ciasto. Masą napełniamy kokilki. Pieczemy przez 20-25 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Wczesna jesień – stylizacje
Next post Jak zadbać o małe dziecko zimą?