Dla wielu z nas, weekend to jedyny czas w tygodniu, kiedy nie jemy w pośpiechu i możemy na spokojnie upichcić coś pysznego dla domowników. Jedną z problematycznych kwestii związanych z przygotowaniem obiadu dla rodziny jest przyrządzenie dań, które posmakują każdemu. Warto więc zadbać o różnorodność serwowanych posiłków, by nikt nie został głodny. Co ugotować? Podpowiadamy!
Z rodziną przy stole
Obowiązkowe pozycje w niedzielnym menu to tradycyjny rosół i mielony z ziemniakami. Jednak, aby uniknąć kulinarnej rutyny, warto odrobinę poeksperymentować w kuchni i urozmaicić weekendowe spotkania z rodziną przy stole o nowe przepisy. Na obiad z powodzeniem można podać roladkę z kurczaka z boczkiem, zapiekane tortille ze schabem oraz indyka z szynką w sosie z rozmarynu. Te dania z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Sprawdź, jak je przygotować.
Zapiekane tortille ze schabem (czas przygotowania: 20 min)
Składniki:
- Schab z wędzarni (np. od JBB Bałdyga)
- Tortilla – 2 sztuki
- Sos pomidorowy
- Czerwona cebula
- Czerwona, żółta i zielona papryka
- Starty żółty ser
Sposób przygotowania:
Papryki pokrój na małe kawałki, a czerwoną cebulę w plasterki. Na plackach tortilli rozsmaruj sos pomidorowy. Posyp żółtym serem, na to ułóż plasterki schabu, kawałki kolorowych papryk oraz plasterki czerwonej cebuli. Całość zawiń i ułóż w naczyniu żaroodpornym, na wierzch polej sosem pomidorowym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
2. Roladka z kurczaka z boczkiem (czas przygotowania: 20 min)
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- Około 6 podłużnych plastrów boczku (np. od JBB Bałdyga)
- Kilka suszonych pomidorów
- Kilka listków świeżej bazylii
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka rozbij i dopraw solą oraz pieprzem. Ułóż pierś z kurczaka na plasterkach boczku, a na środek piersi daj suszone pomidory, listki bazylii i zwiń. Piecz przez ok. 20 minut w 200°C.
3. Indyk z szynką w sosie z rozmarynu (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
- Szynka Biebrzówka od JBB Bałdyga
- Polędwiczki z piersi indyka
- Ser żółty w plastrach
- 200 gram tartego żółtego sera
- Szklanka śmietany 30%
- Kilka gałązek rozmarynu
- Cebula
- Sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Polędwiczki z piersi z indyka natnij tak,
aby zrobić kieszonkę, a następnie dopraw solą
i pieprzem.
Do środka indyka włóż plastry szynki Biebrzówki od JBB Bałdyga
i sera żółtego. Piersi z indyka przełóż do naczynia
żaroodpornego. Do śmietany dodaj starty ser, posiekany świeży
rozmaryn i dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Tak
przygotowanym sosem zalej mięso. Wstaw do piekarnika nagrzanego do
180°C i zapiekaj ok. 40 minut.
Average Rating