Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być sycące, zdrowe i pełnowartościowe, aby dostarczyć nam energii na wiele kolejnych godzin. Niestety przygotowanie jadłospisu, który sprosta wymaganiom wszystkich domowników może okazać się sporym wyzwaniem dla niejednej gospodyni. Czy istnieje przepis na pyszne śniadanie i dobry początek dnia, który zmieni codzienne, zabiegane poranki w dłuższą, rodzinną chwilę przy wspólnym stole? Tak, my proponujemy nawet trzy!
Wiele osób z pewnością przyzna, że przygotowanie uniwersalnego śniadania dla całej rodziny może sprawić wiele problemów, zwłaszcza jeśli każdy z domowników ma odmienny gust i inne upodobania smakowe. Znudziły Wam się tradycyjne jajecznice, tosty lub parówki? Przedstawiamy trzy przepisy, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i pomysłem oraz ciekawą formą wykonania. Zapraszamy do stołu!
Jajecznica w kształcie serca (czas przygotowania: 15 min)
Składniki:
- Szynka wędzona (np. wędzok ustrzycki Masarnia u Józefa)
- 2 jajka
- Cebula dymka
- Masło
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wędzoka oraz cebulę dymkę pokrojone w mniejsze kawałki. Jajecznice smażymy na maśle w foremce w kształcie serca.
Parówki w cieście francuskim (czas przygotowania: 40 min)
Składniki:
- Parówki (np. jogurtowe JBB Bałdyga)
- Ciasto francuskie
- Sos do pizzy
- Żółty ser
- 1 jajko
- Suszone oregano
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na równe prostokąty. Na każdy z nich nakładamy sos do pizzy, a następnie posypujemy oregano i żółtym serem. Na koniec nakładamy parówkę i zwijamy, zlepiając brzegi ciasta. Parówki w cieście układamy na papier do pieczenia, nacinamy ciasto i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Smażone tosty z jajkiem i kiełbasą (czas przygotowania: 15 min)
Składniki:
- Kiełbasa (np. krakowska JBB Bałdyga)
- Chleb tostowy
- Jajka
- Ser cheddar
- Masło klarowane
Sposób przygotowania:
Z kromek chleba tostowego wycinam otwory. Na patelni podgrzewamy masło. Następnie układamy kromkę chleba i wbijamy delikatnie jajko. Smażymy je na małym ogniu, aż białko delikatnie się zetnie. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na jajku. Przykrywamy plasterkiem sera i smażymy do momentu, aż się rozpuści.
Smacznego, miłego dnia!
Average Rating