Zakazany owoc. Walentynkowy hummus z granatem
Czas czytania:1 min

Zakazany owoc. Walentynkowy hummus z granatem

0 0

Mało który owoc tak mocno pobudzał fantazję starożytnych, jak soczysty i słodki granat. Za symbol płodności, długowieczności i bogactwa uważa się go do dzisiaj. W Grecji owoce granatu wręcza się nowożeńcom, aby zapewnić im pożycie pełne namiętności i… gromadkę dzieci. Prezentujemy więc idealną przekąskę na walentynkowy wieczór – domowy hummus z dodatkiem granatu

Rubinowe pestki pełne intensywnego smaku nie bez powodu uważa się za afrodyzjak. Nawet, jeśli starożytne legendy włożymy między bajki, pozostają argumenty współczesnych naukowców. Granaty pełne są witamin i antyoksydantów, usprawniając przy tym pracę układu krwionośnego. Nic dziwnego, że przepisy z wykorzystaniem pestek granatu idealnie pasują na Walentynki i wieczory pełne intensywnego bicia serc!

Walentynkowy hummus z granatem

Składniki:

  • 1 owoc granatu
  • 1/4 szklanki tahini
  • sok z ok. 2 cytryn
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie marki Jasmeen
  • przyprawa zatar do posypania (opcjonalnie)
  • do podania: chlebki pita, kruche pieczywo lub słupki z warzyw

Przygotowanie:

1. Owoc granatu przekrój na pół i wydrąż. Postaraj się nie zmarnować soku! Możesz go dodać do hummusu lub… szampana!

2. W kielichu blendera utrzyj tahini wraz z sokiem cytrynowym.

3. Dodaj czosnek, oliwę i sól. Blenduj dalej, aż do osiągnięcia kremowej konsystencji. Możesz w tym celu dodać łyżkę lub dwie zimnej wody.

4. Przełóż hummus do miseczki, zamieszaj okrężnym ruchem i skrop oliwą z oliwek. Wierzch posyp obficie pestkami granatu. Doskonale smakować będzie z dodatkiem zataru!

5. Podawaj z pitą, kruchym pieczywem lub kawałkami warzyw, np. selera, marchewki lub ogórka. Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Kangurowanie – magia czułości
Next post Naleśniki na wodzie z serkiem wiejskim, łososiem na parze, szpinakiem i pomidorem