Zapiekanki to szybki i prosty obiad. Przygotowując je możesz wykorzystać, wszystko to, co nawinie Ci się pod rękę. Sprawdź nasze inspiracje na zapiekanki, nie tylko makaronowe!
Wegetariańska zapiekanka makaronowa
Składniki:
Międzybrodzki Makaron np. świderki, pierożek lub kolanko – 250g
Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
Pomidory – 3 szt.
Ser np. parmezan
WYKONANIE:
Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia. Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania. Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut.
Zapiekanka gryczana z kurkami, kalafiorem i tuńczykiem
Składniki
2 woreczki kaszy gryczanej
2 ½ szklanki ugotowanych kurek
450 g świeżego kalafiora
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
200 g sera żółtego
200 g śmietany
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka suszonych liści lubczyku
2 łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek
pieprz kolorowy świeżo mielony
tłuszcz do wysmarowania naczynia i do smażenia
WYKONANIE:
Kaszę i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie, osączamy. Kurki przesmażamy na delikatnie natłuszczonej patelni. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do kaszy dodajemy ser (50 g odkładamy), przyprawiamy i mieszamy. Połowę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na kaszę wykładamy 2 szklanki kurek, na nie rozkładamy tuńczyka i różyczki kalafiora. Następnie wykładamy pozostałą kaszę. Śmietanę mieszamy z odłożonym serem i kurkami, przyprawiamy odrobiną Kucharka, mieszamy i smarujemy zapiekankę. Całość posypujemy dowolną ilością lubczyku. Całość zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 40 minut (z termoobiegiem).
Podajemy z sezonową surówką np. z mizerią z ogórka świeżego, pomidorka i cebuli.
Zapiekanka ziemniaczana z oscypkiem
Składniki:
5-6 dużych ziemniaków
300-350 g zielonej fasolki szparagowej
3/4 dużego wędzonego oscypka
przyprawa do dań z ziemniaków
oliwa do wysmarowania naczyń
50 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml zimnego mleka
WYKONANIE:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do czasu aż będą półtwarde. Ważne: ziemniaków nie solimy. Fasolkę szparagową również podgotowujemy, tak żeby półtwarda. Połowę oscypka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Naczynia do zapiekania smarujemy oliwą. Podgotowane ziemniaki kroimy na plastry i układamy w naczyniach w następujący sposób: warstwa ziemniaków posypana przyprawą do ziemniaków, warstwa startego oscypka, i znowu ziemniaki z przyprawą i oscypek i tak aż do wyczerpania ziemniaków. Masło wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aż utworzy się zasmażka. Następnie stopniowo dolewamy mleko i cały czas mieszamy aż utworzy się gładki i kremowy sos. Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki w naczyniach do zapiekania. Na ziemniakach układamy podgotowaną fasolkę szparagową. Pozostałą część oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim obficie fasolkę szparagową. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. przez około 20 minut. Podajemy gorące.
Makaron zapiekany z warzywami
Składniki:
450 g dyni, pokrojonej w kostkę o boku 5 cm
2 czerwone cebule, pokrojone na duże kawałki
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
500 g porów, pokrojone w grube plasterki
170 g fasolki szparagowej,
300 g makaronu rigatoni lub penne (rurki)
600 ml chudego mleka
3 łyżki mąki kukurydzianej
75 g bardzo dojrzałego sera cheddar, startego
2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
sól i pieprz
WYKONANIE:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Włożyć dynię i czerwoną cebulę do dużej brytfanny i posypać plasterkami czosnku. Skropić oliwą i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać, by warzywa pokryły się oliwą. Wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć brytfannę z piekarnika. Dodać pory i fasolkę. Delikatnie wymieszać z pozostałymi warzywami, a następnie wstawić ponownie do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut, aż warzywa zmiękną i zaczną się rumienić. Wrzucić makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotować 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente.
W czasie gotowania makaronu przyrządzić sos. Wlać 4 łyżki zimnego mleka do dzbanka, dodać mąkę kukurydzianą i rozrobić. Wlać resztę mleka do rondla i doprowadzić prawie do wrzenia. Wlać gorące mleko do dzbanka z rozrobioną mąką kukurydzianą, przelać z powrotem do rondla i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zagotuje się i zgęstnieje. Gotować jeszcze 2 minuty na małym ogniu. Zdjąć rondel z ognia. Dodać około ⅔ sera i musztardę. Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć brytfannę z warzywami z piekarnika. Odlać makaron, przełożyć do warzyw i starannie wymieszać. Wlać sos. Wymieszać i posypać równomiernie resztą sera. Wstawić do piekarnika i piec 10–15 minut, aż zapiekanka przyrumieni się i będzie bulgotać. Podawać na gorąco.
Average Rating