Temperatura powietrza rośnie, rośnie więc ochota na zimne przysmaki. Żeby nie urosło nic więcej, warto sięgnąć po zdrowe warianty mrożonych deserów, które można przygotować w domu. To świetne rozwiązanie dla tych, którzy liczą kalorie lub unikają alergenów – stwórzcie własne receptury lub sięgnijcie po sprawdzone przepisy naszego specjalisty – Chefa Lorka
Lody są szybkim i prostym deserem, który bez problemu możemy samodzielnie przygotować w domu, nawet jeśli nie posiadamy specjalnej maszynki. Wystarczy blender, owoce, ulubione dodatki i dobry pomysł.
Jak się przygotować?
Chef Lorek, finalista MasterChef Polska 2018, ma kilka cennych rad dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z domowymi deserami lodowymi. Po pierwsze, najlepiej wychodzą lody przygotowane z naprawdę dojrzałych owoców. Są słodsze, a więc smaczniejsze, są też bardziej miękkie i idealnie nadają się do zblendowania. Domowe lody to nie tylko pyszna i zdrowsza niż sklepowa przekąska, ale też sposób, by wykorzystać dojrzałe owoce i uratować je przed zmarnowaniem. Same plusy! Lorek zaleca też, by najpierw do blendera wlać płyn, czyli wodę, mleko lub napój roślinny, a potem włożyć tam pokrojone owoce. Wykorzystanie blendera kielichowego to kolejna rada od Lorka – dobry blender sprawdzi się nie tylko przy robieniu lodów i sorbetów, ale też wielu innych potraw i szybko stanie się Waszą prawą ręką w kuchni.
Owocowe przyjemności
A co powinno znaleźć się w blenderze, by było naprawdę pysznie? Chef Lorek ma kilka typów! Warto sprawdzić idealne wakacyjne połączenie: banany i borówki. Mleko kokosowe i syrop z agawy delikatnie podkręcą smak. Deser jest wegański, bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy i dla liczących kalorie. W wakacje warto mieć w zamrażarce trochę owoców, by w kilka chwil wyczarować takie cudo!
Przygotować należy:
300 ml mleka kokosowego
150 g mrożonych bananów
300 g mrożonych borówek amerykańskich
łyżka syropu z agaw
Przepis jest banalnie prosty: zblenduj składniki na gładką masę. Można zjeść natychmiast.
Smak wakacji
Mleczna nuta maślanki, słodkie mango i kwaśna cytryna – rozkosz dla podniebienia! Jeśli użyjemy miodu zamiast cukru, możemy zjeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia.
Przygotować należy:
300 ml maślanki
500 g mrożonego mango
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu lipowego
Przepis znowu najprostszy z możliwych: wszystko razem blendujemy, pamiętając, żeby maślanka znalazła się w kielichu pierwsza. Jeśli zgodnie z przepisem użyjemy zamrożonego mango, nie musimy mrozić masy – jemy od razu!
Average Rating