Zdrowe menu w pracy
Czas czytania:1 min

Zdrowe menu w pracy

0 0

W pracy najczęściej jemy w pośpiechu, nie zwracając uwagi na to co spożywamy albo nie zjadamy nic, aż do powrotu do domu. Takie nawyki mogą jedynie zaszkodzić – naszemu zdrowiu, wadze, samopoczuciu czy efektywności. Jak więc zapobiec bezrefleksyjnemu podjadaniu między kolejnymi obowiązkami lub rzucaniu się na zimny obiad?

Aromatyczna kasza z czarną fasolą i warzywami

Składniki:

fasola czerwona (puszka)

kukurydza (puszka)

ulubiona kasza (może być jaglana lub pęczak)

cebula

3-4 pieczarki

¼ zielonej papryki

sos chili

czosnek

rozmaryn

sól

oliwa Olivari

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, lekko solimy i gotujemy. Dodajemy kaszę, przykrywamy garnek i czekamy ok. 15-20 minut. Fasolę i kukurydzę z puszki odsączamy i wsypujemy na miskę. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Gdy kasza sie ugotuje, dodajemy ją do mieszanki z fasolą. Doprawiamy zgodnie ze smakiem, mieszamy, zjadamy.

Pełnoziarnisty makaron z wędzonym łososiem i śmietanką

Składniki:

100g makaronu

50g wędzonego łososia

4 łyżki śmietanki 30%

odrobina oliwy Olivari

odrobina koperku

pomidory cherry

sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, ok. 2 minuty krócej niż zalecono na opakowaniu. Na patelni podgrzewamy oliwę, delikatnie podsmażamy makaron, pomidorki i zalewamy śmietanką, podgrzewając 2-3 minuty. Dodajemy łososia, koperek i przyprawy do smaku. Można również przed dodaniem łososia podsmażyć odrobinę cebulki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Tagiatelle z aromatycznym boczkiem i borowikami
Next post Zapiekanka mięsna z żurawiną