W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce.
Ratatouille – składniki:
- 1 bakłażan,
- 1 cukinia,
- 2 duże pomidory,
- ½ papryki zielonej,
- ½ papryki żółtej,
- ½ papryki czerwonej,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ łyżeczki tymianku,
- rozmarynu, cząbru,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżka oliwy,
- sól, pieprz.
Ratatouille – przygotowanie:
Bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.
Average Rating