Zdrowo i kolorowo – ratatouille

Zdrowo i kolorowo – ratatouille

0 0

W najnowszej wersji piramidy żywienia, ogłoszonej w tym roku przez Instytut Żywności i Żywienia, podstawę naszego codziennego menu powinny stanowić warzywa – różnokolorowe, a najlepiej zielone – oraz owoce.

Ratatouille – składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 cukinia,
  • 2 duże pomidory,
  • ½ papryki zielonej,
  • ½ papryki żółtej,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • rozmarynu, cząbru,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól, pieprz.

Ratatouille – przygotowanie:

Bakłażana oczyścić, pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą i odstawić na 20 minut. Następnie opłukać. Papryki bez gniazd nasiennych pokroić w paski, a cukinię w grubą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać pomidory i smażyć ok. 5 minut. Włożyć paprykę, bakłażana, cukinię, czosnek i liść laurowy. Podlać odrobiną wody, przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Posypać natką.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Chwosty – skąd przybyły na czerwone dywany
Next post Pełnoziarnista tarta ze szparagami