Zielona ambrozja: Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera

Zielona ambrozja: Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera

0 0

Pełnia sezonu ogórkowego to idealny czas, by w pełni docenić walory tak odżywcze, jak i smakowe tego niepozornego warzywa. Co zaskakujące, rodzina ogórków liczy sobie ponad 50 gatunków, wśród których znajduje się także… melon, powszechnie zaliczany do grona owoców. Łącząc lekką, owocową słodycz z ogórkowym miąższem stworzymy lekki, pyszny i orzeźwiający chłodnik – idealny na letnią przekąskę, lunch, jak i podwieczorek

Gdy o chłodnej bryzie możemy jedynie pomarzyć, warto postawić na wyjątkowo rześkie połączenie smaków. Przygotowany na bazie zimnego jogurtu, ogórka i melona chłodnik z dodatkiem orzeźwiających listków mięty to propozycja wymarzona w upalne letnie dni. Pożywnym akcentem staną się drobne wiórki żółtego sera Nadbiebrzańskiego o łagodnie słodkawej nucie, która harmonijnie skomponuje się z lekkim chłodnikiem zaspokajając apetyt i gasząc pragnienie.

Chłodnik ogórkowo-miętowy

Składniki:

  • 5 średnich świeżych ogórków gruntowych
  • 200 g żółtego melona
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • 150 g sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
  • ziarenka czerwonego pieprzu

Wykonanie:

Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać starkowanym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.

Smacznego!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

fot. MSM Mońki

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Bike Shorts – trend, który będzie modny jesienią
Next post 5 sposobów na smaczną zmianę, czyli tradycyjny obiad nieco inaczej