Lubianym przez Polaków i niezwykle prostym w przyrządzeniu daniem są placki ziemniaczane. To tradycyjna potrawa, której głównym składnikiem są tarte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli. Nie każdy jednak wie, że te chrupiące i złociste placuszki doskonale smakują w połączeniu z kremem z kukurydzy.
Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Jednak spotkać możemy je także w kuchni ukraińskiej, rosyjskiej czy węgierskiej. Jest to proste w wykonaniu i bardzo smaczne danie, które można podawać z różnymi składnikami, zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Na polskich stołach oraz w restauracjach najczęściej spotykane są te z dodatkiem kwaśnej śmietany, bryndzy, gziku, cukru czy twarogu. Jeżeli jednak chcielibyśmy spróbować nowego połączenia, to warto przygotować do nich krem z kukurydzy. To pyszna kompozycja smaków, która może przypaść do gustu nawet tym, którzy do tej pory za plackami nie przepadali.
Placuszki ziemniaczane z kremem z kukurydzy składniki:
- 1 puszka kukurydzy marki Sandra
- 1 kg obranych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- ½ łyżki słodkiej papryki
- ½ łyżki kuminu
- ¼ łyżki ostrej papryki
- ¼ mielonej kolendry
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- olej do smażenia
Placuszki ziemniaczane z kremem z kukurydzy -przygotowanie:
Na tarce o małych oczkach trzemy obrane ziemniaki oraz cebulę. Dodajemy do nich mąkę, jajka, sól i pieprz, a następnie całość mieszamy. Powstałą masę odkładamy do lodówki. Następnie do nowego naczynia wsypujemy odcedzoną kukurydzę, słodką i ostrą paprykę, kumin, kolendrę, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Całość dokładnie blendujemy i skrapiamy sokiem z limonki. Powstały krem podgrzewamy na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie wyciągamy z lodówki masę i formułujemy z niej placki, które smażymy na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i podajemy polane kremem z kukurydzy.
Smacznego!
Average Rating