Ziemniak w sałatce – przepisy
Czas czytania:1 min

Ziemniak w sałatce – przepisy

0 0

Na co dzień król drugiego dnia, od święta w mundurkach lub z pieczoną skórką. Ziemniak lubi gościć na naszym stole, rzadko jednak zapraszamy go w towarzystwo sałatki, a tu smakuje równie wybornie

Sałatki z ziemniakami są nie tylko sycące, ale przede wszystkim smaczne i niezwykle oryginalne. Pasują jako starter przed grillowaną uczą, jako danie główne a nawet – smaczna przekąska w porze lunchu.

Oto kilka pomysłów na smakowite, ziemniaczane sałatki:

Sałatka z ziemniakami i koperkiem

ok. 10 porcji

Składniki: 70 dag ziemniaków, pęczek koperku, 6 jajek, 2 zielone cebulki ze szczypiorkiem,1 cebula, 15 g sera żółtego, (może być twardy, włoski), 30 dag, kiszonych ogórków, dwa ząbki czosnku, jogurt naturalny, łyżka majonezu, sól, pieprz.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach ostudzić i pokropić w kostkę, koperek opłukać i drobno pokroić, jajka ugotować na twardo, ser żółty, cebulkę i ogórki pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść i posolić. Połączyć wszystkie składniki, dodając jogurt i odrobinę majonezu. Przyprawić pieprzem i solą do smaku, podawać z pieczywem i wędliną.

Sałatka z tuńczykiem i ziemniakami

ok. 4 porcje

Składniki: 12 małych ziemniaczków, (mogą być młode), 2 steki z tuńczyka (opcjonlanie tuńczyk w puszce kawałki), 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ostrego sosu (np. tabasco), posiekana garść pietruszki, pół cytryny (do wyciśnięcia)

Przygotowanie: W naczyniu połącz sos tabasco, rozgnieciony wcześniej czosnek i oliwę. Połową sosu zalej tuńczyka (pokrojonego w kostkę lub kawałki z puszki), Ziemniaki ugotuj na półtwardo. Tuńczyka w marynacie pokrój w paski i upiecz w piekarniku lub podsmaż na patelni. Do dużego naczynia przełóż ćwiartki ziemniaków i cząstki upieczonego tuńczyka. Dodaj do nich pozostałą marynatę oraz sok z cytryny. Wymieszaj, dodaj odrobinę soli, pieprzu i udekoruj pietruszką.

Sałatka z młodymi ziemniakami i zieleniną

ok. 4 porcje

Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków, pęczek posiekanego szczypiorku, koperku i pietruszki, 4 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka marynowanych kaparów, 1 ząbek czosnku, szczypta cukru.

Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj na półtwardo, po wystygnięciu pokrój wedle uznania (mogą być talarki) dodaj zieleninę, rozgnieciony czosnek i kapary. W małym naczyniu wymieszaj oliwę, ocet winny, sól, pieprz i cukier. Tak przygotowanym sosem polej ziemniaki i podaj jako przekąskę lub dodatek do mięs.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Błyszczyk czy szminka?
Next post Dobry makijaż, ładne zdjęcie