Zima kojarzy nam się z długimi wieczorami, domowym zaciszem, miękkim kocem i… pysznymi napojami, które nie tylko rozgrzewają, ale swoimi zapachami wprowadzają w błogi nastrój. Ta pora roku obfita jest w kolory i smaki, które warto przenieść do koktajli.
Poznaj rozgrzewające koktajle na bazie whisky, które idealnie sprawdzą się w chłodne wieczory.
Pumpkin Old Fashioned
Gładkość whisky w połączeniu z aromatem dyni sprawi, że będzie to Twój ulubiony jesienny drink. Dodanie syropu z dyni do tego klasycznego koktajlu nadaje mu cudowną, delikatną słodycz i old-schoolowy charakter.
Składniki:
- KILKA KROPLI AROMATYCZNEGO BITTERU
- 60 ML JAMESON BLACK BARREL
- 10 ML SYROPU Z DYNI
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie syropu z dyni: do rondla wlej 300 ml wody, dodaj 300 g cukru demerara, 100 g purée z dyni, 1 laskę cynamonu, 3 goździki, 1 gwiazdkę anyżu i gotuj na średnim ogniu, dokładnie mieszając. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Odstaw do ostygnięcia, wyjmij przyprawy, przelej do butelki i przechowuj w lodówce.
- Do naczynia wypełnionego lodem wlej whisky, syrop z dyni i bitter.
- Wymieszaj i przelej do szklanki typu short.
- Udekoruj listkiem szałwii.
Cloudy Apple
Ten klasyczny jesienny koktajl z whisky łączy to, co najlepsze w sadzie i destylarni. Doskonale smakuje przez cały rok.
Składniki:
- 1 PLASTEREK JABŁKA
- KILKA KROPLI SOKU JABŁKOWEGO
- KOSTKI LODU
- 60 ML JAMESON BLACK BARREL
- 30 ML SOKU Z CYTRYNY
- 30 ML SYROPU CUKROWEGO
Sposób przygotowania:
- W shakerze wstrząśnij whisky, sok z cytryny i syrop cukrowy.
- Przelej do szklanki typu tumbler z lodem.
- Uzupełnij kilkoma kroplami mętnego soku jabłkowego.
- Udekoruj plasterkiem jabłka.
Average Rating