Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami

Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami

0 0

Przez cały rok możemy cieszyć się smakiem chilijskiego słońca w postaci suszonej śliwki, która świetnie sprawdza się jako dodatek do tradycyjnych regionalnych dań oraz słodka przekąska – kiedy tylko mamy na nią ochotę. Dziś polecamy zupę dyniową z suszonymi śliwkami i morelami

Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami – składniki

  • 1 duża dynia (ok. 2 kg)
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 100 g śliwek suszonych Bakalland
  • 100 g moreli suszonych Bakalland
  • 75 g orzeszków pinii Bakalland
  • Mały kawałek kłącza imbiru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypta chilli

Zupa dyniowa z suszonymi śliwkami i morelami – przygotowanie

Dynię obieramy ze skóry i wyjmujemy z niej pestki. Następnie kroimy w małą kostkę. Obieramy cebulę, ziemniaki i również kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plastry, dodajemy po 50 g suszonych moreli i śliwek. Następnie wszystkie składniki przekładamy do garnka, do którego wlewamy ok. 2 litrów wody, dodajemy sól i gotujemy wszystko pod przykryciem przez ok. 40 minut. Następnie dodajemy utarty imbir i pozostałe przyprawy, blendujemy wszystkie składniki na jednolitą masę. Dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez chwilę. Przed podaniem dekorujemy zupę suszonymi owocami i orzeszkami pinii.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Pizza z różnych zakątków świata
Next post Jesienne stylizacje do pracy