Zupa grzybowa ma naprawdę wielu zwolenników. Nic w tym dziwnego! Jej smak kojarzy się z jesienią i lasem. Ta pyszna potrawa gości również na niejednym wigilijnym stole. Miłośnicy zupy grzybowej nie muszą jednak czekać cały rok na talerz tego smakowitego wywaru. Aromatem suszonych grzybów można cieszyć się przez cały rok. Sprawdź tajniki przygotowania królowej jesiennych zup!
Tradycyjna zupa grzybowa
Do przygotowania tradycyjnej zupy grzybowej potrzebny jest:
- 1 kg prawdziwków lub podgrzybków,
- 2 cebule,
- 0,5 kostki masła,
- 2,5 l wody,
- włoszczyzna,
- 1 kg ziemniaków,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Przygotowanie
W pierwszej kolejności należy oczyścić grzyby z piasku oraz dokładnie je umyć. Kapelusze pokroić w paski, a trzonki w cienkie plastry. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Pamiętaj, że przygotowanie odpowiedniego bulionu to podstawa wyśmienitej zupy grzybowej! W tym celu trzeba obrać ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora pokroić w krążki, natomiast ziemniaka w niedużą kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucić do osolonej wody i gotować, dodając w międzyczasie pozostałe przyprawy. Warzywa należy gotować do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut. Do garnka włożyć grzyby i cebulę, całość gotować jeszcze kwadrans i doprawić dla smaku pieprzem.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
Nie o każdej porze roku ma się jednak do dyspozycji świeże grzyby. Na szczęście aromatyczną zupę można przyrządzić także z grzybów suszonych. W tym celu wystarczy przygotować jedynie:
- 100 g suszonych prawdziwków lub podgrzybków,
- 5 średnich ziemniaków,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 0,5 selera,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 200 ml śmietany,
- sól, pieprz.
Przed przystąpieniem do przygotowywania zupy, należy dzień wcześniej wypłukać grzyby i zalać je 2 litrami czystej wody. Następnego dnia ugotować wodę z grzybami, dodatkiem marchewki, pietruszki, selera i cebuli. Po godzinie do warzyw dorzucić ziemniaki i gotować aż do miękkości. Na koniec wystarczy już tylko na chwilę wyjąć włoszczyznę, pokroić ją i z powrotem wrzucić do garnka, natomiast cebulę wyrzucić. Do tak przygotowanej zupy grzybowej wystarczy już tylko dodać mąkę, wlać śmietanę, energicznie zamieszać, a na koniec doprawić pieprzem i solą. Smacznego!
Average Rating