Za oknem mróz, dlatego po powrocie z pracy dobrze jest rozgrzać się zupą. Krem z buraków – to mój sposób! Warto pamiętać, że pieczenie buraków pozwala zachować ich właściwości odżywcze. To warzywa, które są bogatym źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz zawierają antyutleniacze. Właśnie dlatego są podstawą żywienia zarówno dzieci, jak i dorosłych. Poznaj nasz przepis na zupa krem z pieczonych buraków
Zupa krem z pieczonych buraków – składniki
6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake),
4 buraki,
1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
ser typu lazur,
ulubione zioła,
sól, pieprz, rozmaryn
Zupa krem z pieczonych buraków – sposób przygotowania:
Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.
Average Rating