Zupa krem z pomidorów z makaronem i kleksem jogurtu
Czas czytania:1 min

Zupa krem z pomidorów z makaronem i kleksem jogurtu

0 0

Kto z nas nie kojarzy dzieciństwa z klasyczną, pomidorową zupą mamy. Te zdrowe, pożywne i smaczne danie możemy zaserwować również naszym maluchom. Krem przygotowany ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół i jogurtu z pewnością spotka się z aprobatą najmłodszych

Składniki (3-4 porcje):

  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody Mama i ja (lub według uznania)
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • makaron (najlepiej razowy)
  • jogurt grecki
  • ulubione świeże zioła, np. bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek

Wykonanie:

1. Pomidory należy dokładnie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w ósemki.

2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją 2–3 minuty często mieszając. Następnie dosypujemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

4. Wyjmujemy ze środka liście laurowe oraz ziele angielskie, a pozostałą część dokładnie blendujemy, dolewając stopniowo wodę Mama i ja – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

5. Doprawiamy do smaku.

6. Zupę podajemy z makaronem, odrobiną jogurtu i ziołami. Świeże zioła podajemy dopiero na talerzu lub po wyłączeniu ognia.

7. Zupę tę można podawać również jako chłodnik. Wówczas zioła miksujemy wraz z warzywami, a otrzymaną zupę chłodzimy i przekładamy do lodówki.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 7 wskazówek, jak ochronić się przed kieszonkowcami
Next post Zabawki o tematyce strażackiej – wybór zabawek dla dzieci