Smaczna, gęsta, aromatyczna – to słowa, które najlepiej opisują udaną zupę. Lubujemy się w jej tradycyjnych smakach. Nasi faworyci to: pomidorowa, ogórkowa czy żurek
Winny krem z borowików z makaronem
Składniki:
• Suszone borowiki – 5 dekagramów
• Zupa w torebce Knorr Borowikowa – 1 sztuka
• ½ szklanki wina białego wytrawnego
• Śmietanka kremówka – 3 łyżki
• Makaron typu wstążki – 250 gramów
• ½ pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj borowiki i pokrój na kawałki.
2.Przygotuj na powstałym wywarze (500 ml) Zupę Borowikową Knorr zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dolej wino i gotuj przez ok. 10 minut na średnim ogniu.
3.Rozprowadź delikatnie śmietankę. Podawaj krem z ugotowanym wcześniej makaronem (najlepiej al dente) posypany natką pietruszki.
Zupa z kukurydzy z czosnkiem
Składniki:
• Ugotowana kolba kukurydzy – 2-3 sztuki
• Mleko – 3 szklanki
• Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
• Pieprz
• Bulion na włoszczyźnie – 1 kostka
• Posiekana cebula – 1/2 sztuki
• Obrana roztarta główka czosnku – 1/2 sztuki
• Masło – 1 łyżka
• Posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1.Wyłuskaj kolby kukurydzy, zmiksuj połowę ziaren z ciepłym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem oraz kostką Bulionu na włoszczyźnie Knorr.
2.Podsmaż cebulę i czosnek na maśle, dodaj zmiksowane ziarna kukurydzy i gotuj na małym ogniu 2-3 minuty.
3.Dodaj pozostałą kukurydzę gotując ponownie 3 minuty. Podaj posypane natką pietruszki.
Zupa z soczewicy
Składniki:
• Soczewica – 1 i 1/2 szklanki
• Rosół wołowy Knorr – 4 kostki
• Marchew – 2 sztuki
• Pietruszka – 2 sztuki
• Cebula – 1 sztuka
• Seler – 1/2 sztuki
• Ząbek czosnku – 3 sztuki
• Sok z cytryny – 2 łyżki
• Pieprz
• Posiekana natka pietruszki – 2 łyżki
• Pokruszony ser feta – 10 dekagramów
Sposób przygotowania:
1.Zalej soczewicę ciepłą wodą na 30 min, a następnie ugotuj do miękkości w 2 litrach wody z dodatkiem kostek Rosołu wołowego Knorr oraz obranych jarzyn i czosnku.
2.Usuń ugotowane jarzyny z wyjątkiem marchwi i czosnku. Odłóż kilka łyżek ugotowanej soczewicy, resztę zupy zmiksuj. Dodaj odłożoną soczewicę i dokładnie wymieszaj.
3.Dopraw zupę sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną natką pietruszki oraz pokruszonym serem feta. Doprawić do smaku.
Delikatna i bogata zupa z curry
Składniki:
• Olej – 2-3 łyżki
• Cebula – 1 sztuka
• 1 łodyga selera naciowego lub kilka plasterków korzenia
• Marchew – 1 sztuka
• Rosół drobiowo-wolowy Knorr – 1 sztuka
• Imbir
• Curry – 3 łyżki
• Ostra papryka
• Śmietana – 1 łyżka
• Papryka żułta – 1 sztuka
• Ryż jaśminowy – 100 gramów
Sposób przygotowania:
1. Przesmaż na oleju posiekaną drobno cebulę i pokrojone w paski warzywa, smaż przez ok. 3 minuty. Dodaj ryż i zalej 1 litrem wody.
2. Dodaj zawartość torebki Rosołu z kury Knorr. Wsyp curry i gotuj razem aż ryż będzie miękki. Przypraw imbirem i ostrą papryką.
3. Wlej na talerz i udekoruj śmietaną
Average Rating