Zupa sylwestrowa z soczewicy

Zupa sylwestrowa z soczewicy

0 0

Między jednym a drugim toastem warto zjeść coś pożywnego, co dam na siły i energii na huczne świętowanie Nowego Roku. Tym czymś może być zupa z soczewicy i warzywami w wersji łagodnej lub na ostro

Składniki:

  • szklanka soczewicy
  • 1 litr bulionu
  • pęczek warzyw
  • sól, vegeta, pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego
  • natka/pęczek koperku

Przygotowanie:

Soczewicę dzień wcześniej należy przepłukać, zalać zimną woda i moczyć przez noc. Następnego dnia odcedzić i ponownie zalać wodą, posolić i gotować do miękkości ok. 2h. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pora drobno poszatkować. Kiedy soczewica będzie już miękka, dodać bulion i pokrojone warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Na końcu zaprawić śmietaną i dodać drobno posiekaną natkę.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Żydowska zupa rybna
Next post Diabelska zupa