Jesień to prawdziwy raj dla wszystkich miłośników dyni. To wspaniałych rozmiarów warzywo cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. Dynie znajdziemy właściwe już na każdym straganie. W Polsce popularnie zwana była jeszcze nie tak dawno banią. Warto pamiętać, że jest ona bogatym źródłem karotenów, jest też lekkostrawna i nie wywołuje alergii, dlatego często jest jednym z pierwszych warzyw podawanych dzieciom
Pożywna zupa z dyni i soczewicy z orzechami i pestkami
Ta pikantna, zdrowa i krzepiąca zupa podana z pieczywem pełnoziarnistym i orzechami może być sycącym lunchem.
Składniki:
2 łyżki oliwy;
1 duża posiekana cebula;
1 duży ząbek czosnku posiekany ;
2 łyżeczki zmielonego kminku;
1 łyżeczka łagodnego chilli;
½ łyżeczki kurkumy;
½ łyżeczki imbiru;
szczypta kardamonu;
1 średnia dynia, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę;
250 g czerwonej soczewicy namoczonej przez 30 minut w gorącej wodzie;
1,2 l wywaru warzywnego lub rosołu;
4 łyżki śmietany lub jogurtu;
pęczek kolendry.
Przygotowanie:
Oliwę należy rozgrzać w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek i przyprawy i podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty często mieszając. Dodać dynię i soczewicę, dobrze wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie należy dolać bulion, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut. Przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Zupę rozlać do misek, posypać orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika (np. Bakalland). Udekorować posiekaną kolendrą i łyżką śmietany. Podawać z pieczywem lub grzankami.
Average Rating