Zupa z dyni z soczewicą
Czas czytania:1 min

Zupa z dyni z soczewicą

0 0

Jesień to prawdziwy raj dla wszystkich miłośników dyni. To wspaniałych rozmiarów warzywo cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. Dynie znajdziemy właściwe już na każdym straganie. W Polsce popularnie zwana była jeszcze nie tak dawno banią. Warto pamiętać, że jest ona bogatym źródłem karotenów, jest też lekkostrawna i nie wywołuje alergii, dlatego często jest jednym z pierwszych warzyw podawanych dzieciom

Pożywna zupa z dyni i soczewicy z orzechami i pestkami

Ta pikantna, zdrowa i krzepiąca zupa podana z pieczywem pełnoziarnistym i orzechami może być sycącym lunchem.

Składniki:

2 łyżki oliwy;

1 duża posiekana cebula;

1 duży ząbek czosnku posiekany ;

2 łyżeczki zmielonego kminku;

1 łyżeczka łagodnego chilli;

½ łyżeczki kurkumy;

½ łyżeczki imbiru;

szczypta kardamonu;

1 średnia dynia, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w kostkę;

250 g czerwonej soczewicy namoczonej przez 30 minut w gorącej wodzie;

1,2 l wywaru warzywnego lub rosołu;

4 łyżki śmietany lub jogurtu;

pęczek kolendry.

Przygotowanie:

Oliwę należy rozgrzać w garnku z grubym dnem, dodać cebulę i delikatnie podsmażyć przez 2 minuty, aż zmięknie. Dodać czosnek i przyprawy i podgrzewać przez kolejne 1-2 minuty często mieszając. Dodać dynię i soczewicę, dobrze wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty. Następnie należy dolać bulion, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut. Przełożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Zupę rozlać do misek, posypać orzechami włoskimi, pestkami dyni lub słonecznika (np. Bakalland). Udekorować posiekaną kolendrą i łyżką śmietany. Podawać z pieczywem lub grzankami.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Chłodnik ukraiński
Next post Rosół jak u mamy