Zielony groszek od tysięcy lat zapewniał ludziom zdrowy i odżywczy pokarm. Często niedoceniany, a jednocześnie dostarczający naszym organizmom mnóstwo sił witalnych nie musi być tylko dodatkiem. Zupa z zielonego groszku może być podawana jako eleganckie danie główne. Szybka i nieskomplikowana, a przy tym efektowna i smaczna
Zupa z zielonego groszku z nitkami
Składniki:
– wywar kostno-jarzynowy 1 ½ litra
– groszek konserwowy 1 puszka
– groszek świeży lub mrożony 200g
– śmietana kwaśna 18% 100ml
– sól, pieprz do smaku
– makaron nitki 1 paczka
Wykonanie:
Ugotować na wolnym ogniu wywar z kości oraz warzyw pokrojonych w kostkę ( np. marchew, seler, pietruszka). Dodać zmiksowany groszek konserwowy i groszek świeży, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec do naszej zupy dodajemy śmietanę, a następnie ugotowany wcześniej makaron.
Smacznego!
Average Rating