Gdy z nieba leje się żar, my szukamy inspiracji na letni obiad – pyszny, lekki, orzeźwiający. Chłodniki – oto strzał w dziesiątkę! O tej porze roku smakują najlepiej
Tradycyjny litewski chłodnik z botwiną
Składniki:
posiekana botwina – 200 gramów
zielony ogórek – 1 sztuka
bulionetka
pęczek rzodkwi – 1 sztuka
jogurt naturalny – 500 mililitrów
jajka – 2 sztuki
czarny pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie:
W małym garnku zagotuj 300 ml wody, dodaj do niej posiekaną botwinkę i gotuj przez około 10 minut, by buraczki stały się miękkie. Do powstałego w ten sposób wywaru dodaj Bulionetkę Knorr, wymieszaj i zagotuj. Całość odstaw na bok, aby wystygła. Zetrzyj ogórka i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Zimny wywar wymieszaj z jogurtem, po czym dodaj starte warzywa. Chłodnik dopraw do smaku szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotuj jaja na twardo. Podawaj z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajami.
Węgierska zupa wiśniowa
Składniki:
500 g wypestkowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
1 średnia laska cynamonu (3-3,5 g)
3-5 ziaren ziela angielskiego
10-15 goździków
100 ml czerwonego wina
30 g cukru waniliowego
150 g kwaśnej śmietany
45 g cukru
1 cytryna
20 g mąki
Przygotowanie:
Przygotuj wyciąg z przypraw, dodając do 200 ml zimnej wody cynamon, goździki, ¾ sparzonej skórki z cytryny, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier (10 g). Gotuj powoli, aż zredukuje się do połowy. Odcedź. W międzyczasie doprowadź do wrzenia 1 l wody. Dodaj wiśnie, cukier, 10 g cukru waniliowego, wino i wyciąg z przypraw. Gotuj tylko 3-4 minuty. Podczas gotowania rozmieszaj w 50-100 ml zimnej wody mąkę, aż konsystencja będzie gładka, dodaj kwaśną śmietanę, ponownie wymieszaj i wlej do gotującej się zupy przez drobne sito, aby uniknąć grudek. Dobrze wymieszaj zupę. Doprowadź do wrzenia, mieszając, i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Ściągnij zupę z kuchenki, odstaw do ostygnięcia na 5-10 minut. Dodaj pozostałe czerwone wino, ¼ startej skórki z cytryny i 20 g cukru waniliowego. Schłodź do 7-8 °C. Przed podaniem spróbuj i dopraw do smaku cukrem oraz świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny. Podawaj w chłodnych miseczkach. Na wierzch połóż bitą śmietanę, udekoruj liśćmi mięty lub melisy.
Chłodnik staropolski
Składniki:
woda – 1.7 litrów
mąka – 5 dekagramów
skórka chleba razowego
jajka ugotowane na twardo – 2 sztuki
koperek
szczypiorek
cukier
śmietana – 1 szklanka
Przygotowanie:
Zagotuj 1,7 l wody, dosyp mąkę i startą skórkę chleba razowego. Zostaw w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Po tych kilku dniach, dokładnie wymieszaj, przecedź i zagotuj.Następnie ostudź, wlej śmietanę i utrzep trzepaczką. Pokrój w kawałki jajka. Posiekaj koperek i szczypiorek. Dodaj do zupy pokrajane jajka, posiekany koperek i szczypiorek. Chłodnik dopraw skruszoną Przyprawą w minikostkach Knorr czosnek oraz cukrem.
Hiszpańskie gazpacho
Składniki:
pomidory – 6 sztuk
ząbek czosnku – 1 sztuka
czerwona cebula – 1 sztuka
ogórek świeży – 1 sztuka
papryka czerwona – 1 sztuka
natka pietruszki gałązki – 2 sztuki
seler naciowy – 2 sztuki
szczypiorek – 1 pęczek
ocet winny – 60 mililitrów
cukier – 2 łyżeczki
cytryna – 1 sztuka
sok pomidorowy – 1 litr
sos Tabasco – 1 łyżeczka
sos worcester – 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek – 60 mililitrów
Przygotowanie:
Umyj wszystkie warzywa, obierz ogórek, oczyść paprykę, pokrój je w duże kawałki i przełóż do malaksera. Pomidory zanurz na 1 minutę we wrzątku, po czym obierz od skórki i przełóż do malaksera. Sos pomidorowy Knorr wymieszaj z 200ml wody, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Połącz wszystkie składniki z malakserze aż będzie gładka konsystencja. Dodaj pozostałe składniki, sos pomidorowy wraz z sokiem z cytryny, po czym wymieszaj w malakserze jeszcze raz. Przełóż gazpacho do niemetalowego pojemnika i chłodź w lodówce przez noc.
Przepisy pochodzą ze strony www.przepisy.pl
Average Rating