Nadmiar słońca – promieniowania UVA i UVB ma negatywny wpływ na organizm. Chronią przed ich działaniem kremy z filtrem oraz odpowiednia dieta. Co zatem warto jeść i pić aby zminimalizować szkodliwe działanie promieni słonecznych?
Dieta chroni przed promieniowaniem UV
– Promienie słoneczne w dużej ilości powodują szybsze starzenie, pogarszają wygląd skóry, powodują, że włosy stają się matowe i łamliwe. Oczywiście każdy z nas powinien pamiętać o stosowaniu kosmetyków z filtrem. Wspomóc możemy się też swoją dietą. W przypadku skóry i włosów kluczowe do ich budowy jest dostarczanie odpowiedniej ilości białka i tłuszczy – mówi newsrm.tv Katarzyna Zadka, specjalista ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Nadmiar promieni słonecznych odciska piętno na wyglądzie skóry. Niezbędnymi elementami zapewniającymi jej zdrowie są odpowiednie ilości białka, dobrych tłuszczów, a także witaminy (głównie A, E, C) i składniki mineralne. Słońce sprawia, że włosy tracą swoją wilgotność, stają się matowe i łamliwe. Najbardziej narażone na szkodliwe promieniowanie są te o jasnym kolorze, ze względu na małą ilość naturalnego barwnika.
Dzięki bogactwu witamin i składników mineralnych w produktach spożywczych można łatwymi i domowymi sposobami zadbać o urodę. Płatki owsiane oraz miód można wykorzystać do przygotowania maseczek na skórę twarzy, a olej kokosowy i olejek rycynowy odbudowują strukturę włosa i wzmacniają ją.
Organizm człowieka w ok. 60% zbudowany jest z wody i często to właśnie ona jest główną drogą do poprawy ogólnej kondycji ciała. Warto każdego dnia wypijać co najmniej 8 szklanek wody.
Natomiast nadmiar stresu przyczynia się do wydzielania kortyzolu, który sprawia, że skóra jest bardziej podatna na uszkodzenie barier ochronnych, m.in. warstwy lipidowej.
Average Rating