W pewnym uproszczeniu można stwierdzić, że znaczna część objawów chorobowych, na które najczęściej się skarżymy, może być spowodowana niedoborem magnezu. To zdanie jest prawdziwe, ale jest też w nim pewna pułapka, którą wyjaśnimy w dalszej kolejności.
Magnez – cudowny metal
Na razie skoncentrujmy uwagę na magnezie. Biorąc pod uwagę jak wielką rolę pełni on w organizmie człowieka, można go śmiało uznać za cudowny metal, coś w rodzaju kamienia filozoficznego, za którym przez stulecia uganiali się alchemicy. Lista objawów, których podłożem jest często niedobór magnezu, przyprawia o zawrót głowy: drgania powieki oraz górnych warg, skurcze łydek, odrętwienia i mrowienia kończyn, napadowe skurcze tętnic w obrębie rąk i stóp, wypadanie włosów, łamliwość paznokci, próchnica zębów, rozdrażnienie, lęki, stany zagubienia, stany depresyjne, trudności w koncentracji, zaburzenia snu, nocne poty, bóle głowy, mdłości, nagłe zawroty głowy, kołatanie serca, arytmia, nadciśnienie, miażdżyca, biegunka, nietolerancja glukozy, cukrzyca typu II, kamica nerkowa, bolesne miesiączkowanie, rzucawka okołoporodowa, zatrucie ciążowe, astma oskrzelowa, migrena… Czy wystarczy zażyć magnez, by wszystkie te objawy ustąpiły? I tak, i nie.
Dochodzimy zatem do kwestii owej „pułapki”. Powyższe objawy MOGĄ, ale NIE MUSZĄ być spowodowane brakiem magnezu. Istnieje bowiem wiele przyczyn, które wywołują podobne objawy. W niektórych przypadkach mogą to być braki witamin lub innych pierwiastków, niekoniecznie magnezu. Jednakże, jak sami widzimy, warto magnez mieć pod kontrolą, skoro jego niedobory mogą generować tak szeroki wachlarz nieprzyjemnych konsekwencji. Z pewnością zmniejszymy ryzyko ich wystąpienia, gdy zapewnimy naszym organizmom stały dostęp do magnezu. Warto tu zaznaczyć, że magnez rzadko udaje się przedawkować i osoby ze zdrowymi nerkami na ogół zawsze pozbywają się jego nadmiaru.
Skąd czerpiemy magnez? Źródeł jest sporo. Do najbogatszych należą: gorzkie kakao i gorzka czekolada, kasza gryczana, fasola biała, groch, ciecierzyca, płatki owsiane oraz orzechy laskowe. Jeżeli utrzymanie zbilansowanej diety stanowi dla nas zbyt wielki problem, można doraźnie posiłkować się suplementami, wśród których warto zwrócić uwagę na preparat Aliness MAGNEZ CHELATOWANY 560 mg + Wit B6. Dlaczego? Jak sama nazwa wskazuje, preparat wzbogacony jest witaminą B6, potęgującą działanie magnezu, natomiast sam magnez występuje tu w postaci chelatu aminokwasowego. Jest to o tyle istotne, że tak podany magnez jest łatwo, szybko oraz w dużym stopniu wchłaniany do krwiobiegu. Czynnik ten nazywany jest biodostępnością, która właśnie w przypadku chelatów jest relatywnie wysoka.
Podsumowując: niskie ryzyko przedawkowania, wysoka biodostępność i znacznie zmniejszone ryzyko wystąpienia objawów niedoboru magnezu.
Average Rating