Komponując swoją dietę staramy się, aby znalazły się w niej wszystkie składniki, które są potrzebne do zdrowego funkcjonowania. Zwracamy uwagę na zawartość cukrów i tłuszczy, węglowodanów, a także witamin i minerałów. Jeśli mimo to nasz organizm wysyła nam sygnały ostrzegawcze w postaci np. problemów z wypróżnianiem, wzdętego brzucha czy zaburzeń metabolizmu, powinniśmy się zastanowić nad tym, czy przypadkiem nie zapominamy o prawidłowej podaży błonnika
Błonnik pokarmowy, choć zazwyczaj niedoceniany, pełni niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie. Spożywamy go wraz z produktami pochodzenia roślinnego i choć nie jest rozkładany w przewodzie pokarmowym, pełni w nim niezwykle istotną rolę. Jest on bowiem odpowiedzialny między innymi za wchłanianie składników pokarmowych. Jeśli mamy zbyt mało błonnika w diecie grożą nam problemy związane z układem trawiennym, choroby układu krążenia, zaburzenia przemiany materii i nieodpowiednia perystaltyka jelit, w których mogą powstawać niebezpieczne dla naszego zdrowia złogi. Regularne usuwanie resztek pokarmu jest doskonałą metodą ochrony przed licznymi chorobami jelita grubego (w tym nowotworu), obniża poziom cholesterolu i poprawia tolerancję glukozy. Ponadto pomaga naturalnie regulować metabolizm, ułatwiając zrzucanie nadprogramowych kilogramów.
Czym jest błonnik?
Składa się on z dwóch głównych rodzajów związków, w zależności od stopnia, w jakim rozpuszczają się w wodzie. Możemy zatem wyróżnić frakcję rozpuszczalną oraz nierozpuszczalną tego włókna pokarmowego. Obydwie często występują równocześnie w tym samym owocu lub warzywie. Na przykład w skład skórki jabłka wchodzi nierozpuszczalna celuloza i ligniny, a miąższ tych owoców jest doskonałym źródłem rozpuszczalnych pektyn. Obydwa rodzaje błonnika pokarmowego odgrywają bardzo ważną rolę w procesie trawienia.
Zalecenia dotyczące tego, jak wiele błonnika powinniśmy spożywać, aby móc cieszyć się pełnią zdrowia wahają się w zależności od źródła od 18 do 38 g na dobę dla dorosłego człowieka. W Polsce najczęściej lekarze odnoszą się do rekomendacji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności), które mówią o konieczności spożywania min. 25 g błonnika dziennie.
Jak skomponować codzienną dietę, aby nie musieć martwić się niedoborami błonnika?
Największe ilości błonnika pokarmowego zawierają produkty zbożowe, kasze, a także warzywa i owoce. Dostarczenie obu frakcji błonnika jest niezmiernie ważne dla zdrowia organizmu.
Błonnik rozpuszczalny możemy znaleźć głównie w roślinach strączkowych (fasola, soczewica), owocach takich jak jabłka, jagody, cytrusy, a także w otrębach owsianych i produktach jęczmiennych. Z kolei błonnik nierozpuszczalny jest obecny w produktach takich jak siemię lniane, pełnoziarniste produkty pszenne, warzywa np. seler, kapusta, buraki, marchew, kalafior. Obie frakcje konieczne są do zachowania odpowiedniego trawienia i pomagają niwelować choroby i przypadłości takie jak: otyłość, cukrzyca, czy zaparcia. Jadłospis powinien być zatem bogaty w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, szczególnie ryż, kaszę gryczaną, płatki owsiane, a także warzywa skrobiowe np. ziemniaki, bataty, strączki oraz orzechy i nasiona np. migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie.
Aby zwiększyć codzienną podaż błonnika, warto wprowadzić kilka zmian w swojej diecie:
• codziennie spożywaj porcję (garść) orzechów,
• zamiast białego pieczywa wybieraj razowe i pełnoziarniste,
• włącz do diety warzywa i kasze,
• dodawaj otręby do jogurtu i sałatek,
• spożywaj codziennie 1-2 porcje owoców,
• zrezygnuj z przetworzonej, gotowej żywności, fast foodów.
Jednak, żeby zapewnić sobie codziennie dawki błonnika na odpowiednim poziomie, musielibyśmy spożywać naprawdę ogromne ilości owoców czy warzyw. Dla przykładu dzienna porcja błonnika jest w ok. 8 gruszkach, 50 suszonych śliwkach czy kilkunastu bananach. Tu z pomocą przychodzą nam odpowiednie suplementy diety.
Naprzeciw potrzebom osób, pragnących zadbać o zdrowie swoich jelit, wszyła firma DuoLife z niespotykanym dotąd suplementem diety – DuoLife Fiber – błonnikiem w formie płynnej, którego bazą są naturalne ekstrakty roślinne, pochodzące z czterech zastrzeżonych źródeł: ASTRAGIN, BOSWELLIN, SUNFIBER, FIBREGUM. Odpowiednie proporcje składników są gwarancją skuteczności tego produktu. Systematyczna suplementacja błonnika pozwala ograniczyć rozwój procesów zapalnych w jelitach, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i pomaga utrzymać wagę ciała na stałym poziomie.
DuoLife Fiber – to w 100% naturalny suplement diety
Przeznaczony jest dla osób, które na co dzień chcą wspierać prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego i procesy trawienne, walczą z zaparciami i kłopotami ze spowolnionym pasażem jelitowym oraz odczuwają problemy ze strony przewodu pokarmowego, związane z zaburzeniami naturalnej mikroflory jelitowej. Jest nieoceniony również dla osób dbających o optymalną kondycję jelita grubego, stosujących tzw. dietę LOW FODMAP oraz dbających o prawidłową wagę ciała, ponieważ pomaga obniżyć apetyt, dając przedłużone uczucie sytości. Na suplementację błonnikiem powinny zwrócić uwagę również osoby dbające o prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także to, które chcą wspierać funkcje układu odpornościowego i oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn.
DuoLife Fiber jest jedynym płynnym suplementem diety o tak bogatej zawartości błonnika pokarmowego. Jest to bowiem dawka, która odpowiada zawartości tego składnika w kilogramie jabłek. Duolife Fiber wyraźnie wzmacnia pracę układu pokarmowego, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, a odbudowując mikroflorę jelita, wspomaga proces odzyskania jelita. Dzięki temu wspomaga również proces odchudzania. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
Nie bez powodu mówi się więc, że zdrowie pochodzi z jelit. Firma DuoLife doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego komponując ten produkt, postawiła na najwyższą jakość składników oraz odpowiednią ich kompozycję tak, aby dzięki zasadzie synergii wzajemnie wzmacniały swoje działanie.
Average Rating