Cukier, barwniki oraz inne niezdrowe dodatki do żywności są obecne w wielu produktach, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Z tego powodu bardzo często unikamy artykułów spożywczych, w szczególności słodyczy, których składy są dla nas niejasne. Przychodzi jednak taki moment, że mimo zdrowego stylu życia, bierze nas ochota na coś słodkiego. Jak sobie wtedy poradzić? Czy popularne desery z torebek, takie j
Kiedy mamy ochotę na deser, to bez obaw możemy skusić się na taki, który przygotujemy samodzielnie. Będziemy mieć wtedy pewność, że nie znajdują się w nim żadne „dziwne” i obce nam składniki. Czy jednak każdy deser możemy „odtworzyć” w domowych warunkach? Oczywiście, że tak. Co więcej, z pewnością słodkość domowej roboty będzie nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Proponujemy na przykład przepisy na kisiel herbaciany o różnych smakach, przygotowane przez ekspertów marki Akbar.
Kisiel korzenny
Ta propozycja będzie idealna dla wszystkich, którzy zimą miewają ochotę nie tylko na coś słodkiego, ale jednocześnie rozgrzewającego. Kisiel z dodatkiem przypraw korzennych doskonale sprawdzi się w chłodny wieczór.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Kawałek korzenia imbiru
- ½ łyżeczki cynamonu
- Gwiazdka anyżu
- Odrobina stewii
- Litr wody
- 35 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Odlej ½ szklanki wody. Resztę zagotuj razem z herbatą, cynamonem i anyżem. Imbir zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do mieszanki. Mąkę rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do reszty składników. Zagotuj cały czas mieszając. Dosłodź stewią do smaku. Odstaw do wystygnięcia.
Kisiel owocowy
Jeśli lubicie kisiel z owocami, to możecie go przygotować z dodatkiem tych suszonych, świeżych lub z puszki.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Mieszanka mrożonych owoców
- Litr wody
- 35 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Odlej ½ szklankę wody, a resztę zagotuj. Dodaj herbatę i mrożone owoce. W zimnej wodzie rozrób mąkę i dodaj do pozostałych składników. Gotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem przyozdób pozostałymi owocami.
Kisiel o smaku żurawinowym
Dzięki dodatkom syropów lub soków możecie przygotować kisiel o dowolnym smaku. Pamiętajcie jednak, aby już nie dodawać cukru, lub dodać go o wiele mniej.
Składniki:
- Herbata Akbar Pure Ceylon
- Syrop o smaku czerwonej żurawinowym
- Litr wody
- 35 g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Odlej ½ szklanki wody, a pozostałą zagotuj. Dodaj herbatę i kilka łyżek syropu. Mąkę rozrób w zimnej wodzie i stopniowo dodawaj do gotującego się naparu. Cały czas mieszając, gotuj jeszcze przez kilka minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Smacznego!
ak na przykład kisiel, możemy przygotować samodzielnie?
Average Rating