Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!
Czas czytania:2 min

Kuchnie z różnych stron świata – zainspiruj się!

0 0

Codzienne przygotowywanie domowych posiłków, nawet u osób, które lubią eksperymentować w kuchni, może wyczerpać w końcu pokłady pomysłów na nowe dania. Jeżeli znudziły wam się już gołąbki, a tradycyjny kotlet z ziemniakami przerobiliście we wszystkich możliwych konfiguracjach i czujecie, że utknęliście w kulinarnym martwym punkcie, to polecamy przepisy z różnych stron świata zebrane przez ekspertów marki Sandra

Kuchnia meksykańska, włoska czy chińska? Żadna z nich, wbrew pozorom, nie jest trudna do opanowania. Aby się nie zniechęcać, na początek warto wybrać nie tylko smaczne, ale również proste do przygotowania dania. Takie propozycje zebrała marka Sandra.

Meksykańska quesadilla

Idealna propozycja na ciepłe śniadanie lub kolację. Możecie do niej dodać ulubione składniki, czy sprytnie przemycić warzywa. Poniżej przepis na wersję z kurczakiem.

Składniki:

  • Tortille marki Sandra
  • Kawałek piersi kurczaka
  • Puszka kukurydzy marki Sandra
  • Tarta mozzarella
  • Czerwona papryka
  • Słodka papryka
  • Płatki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • Kolendra
  • Odrobina oleju do podsmażenia mięsa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w kostkę. Obtaczamy go w przyprawach, przeciśniętym przez praskę czosnku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni. Na tortillę kładziemy usmażonego kurczaka, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i posypujemy mozzarellą. Przykrywamy drugą tortillą i zapiekamy (na elektrycznym grillu lub patelni) ogrzewając quesadille z obu stron. Kiedy ser się rozpuści kroimy potrawę w trójkąty. Zdobimy kolendrą. Możemy podawać z salsą pomidorową lub śmietaną.

Włoskie spaghetti con ragu alla bolognese

Większości osób danie to kojarzy się z potrawą przygotowywaną „na szybko”, w której jedynym warzywem jest pomidor. Nic bardziej mylnego. Prawdziwe spaghetti con ragu alla bolognese zawiera także marchewkę oraz seler, a także różne rodzaje mięsa. Warto również wiedzieć, że z sosem bolońskim jest jak z naszym bigosem – im częściej odgrzewany, tym lepszy.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki marki Sandra
  • 50 g selera
  • 50 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 250 ml wina białego
  • 40 ml mleka 3,2%
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę, cebulę i selera kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie przez kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy mięso wołowe i wieprzowe. Dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni przez ok. 10 minut do momentu, aż odparuje woda. Po tym czasie dodajemy białe wino. Ponownie czekamy, aż odparuje woda (i alkohol) mieszając co jakiś czas. Jako ostatnie dodajemy pomidory. Teraz zmniejszamy ogień i pozostawiamy sos na 3 godziny, co jakiś czas mieszając. Co godzinę dolewamy ok. litr wody i czekamy, aż ponownie odparuje. Po tym czasie doprawiamy sos solą, pieprzem i dodajemy mleko. Mieszamy, a następnie pozostawiamy jeszcze na kilka minut na ogniu. Sos jest gotowy. Podajemy go z ulubionym rodzajem makaronu i posypujemy tartym parmezanem.

Chiński stir fry

Stir fry to nic innego jak technika przygotowywania potraw. Jest to szybkie smażenie na mocno rozgrzanym oleju. W ten sposób możemy przygotować mięso, warzywa, makaron czy ryż.

Składniki:

  • Cebula
  • Por
  • Groszek cukrowy
  • Pieczarki
  • Marchewka
  • Garść orzeszków ziemnych
  • Łyżka sosu sojowego
  • Min kolby kukurydzy marki Sandra
  • Makaron chow mein
  • Łyżka pokrojonego świeżego imbiru
  • Ząbek czosnku
  • Polędwiczki z kurczaka
  • Chili
  • Olej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy: marchewkę i kolbę w słupki, pieczarki przekrawamy na pół, cebulę w kostkę, pora w grube plastry. Na patelni lub woku rozgrzewamy olej i dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, orzeszki, imbir i kurczaka. Smażymy wszystko przez kilka minut. Dodajemy sos sojowy oraz chili. Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Dodajemy makaron. Mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty. Podajemy od razu po przyrządzeniu.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 25 „dobrych rad”, które słyszała lub usłyszy każda Mama
Next post 5 kroków do idealnej strefy prysznicowej