Świeży, zieloniutki koperek już jest na straganach. W przydomowych ogródkach także pojawił się na grządkach. To najlepszy czas na przygotowanie zupy pachnącej koperkiem
Zupa koperkowa
Składniki:
duży pęczek koperku
2 litry warzywnego bulionu
2 łyżki śmietany
łyżka masła
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotować bulion warzywny. Koperek umyć. Łodyżki posiekać w półcentymetrowe kawałki. W dużym garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone łodyżki koperku i dusić przez 2-3 minuty. Następnie dodać resztę posiekanego koperku, odkładając kilka gałązek do dekoracji. Zalać bulionem i gotować przez 5 minut, a następnie wlać sok z połówki cytryny. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić, stopniowo dodawać wymieszaną z zupą śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami.
Average Rating