Lato rozpieszcza nas bogactwem słońca i witamin. Wystarczy kupić świeże warzywa i ugotować z nich pyszną zupę. Przygotowaliśmy dla was propozycję nietuzinkowej wersji popularnej zupy jarzynowej. Wystarczy dodać do garnka kilka ciekawych przypraw oraz niestandardowych składników i … „lato w gębie!”
Zupa Jarzynowa
Składniki:
– 2 marchwie
– 1 korzeń pietruszki
– 1 cebula
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 opakowanie Ziół Dalmatyńskich KOTÁNYI
– sól
– 1 łyżka przecieru pomidorowego
– ½ l bulionu warzywnego
– 50 g pokruszonego makaronu spaghetti
– 2 obrane pomidory pokrojone w krążki
– 1-2 łyżki startego sera parmezan
Wykonanie:
Obrać marchwie, pietruszkę i cebulę, a następnie pokroić w krążki i podsmażyć na oliwie z oliwek. Dodać zioła , przecier pomidorowy i wlać bulion. Dosolić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5min. Dodać makaron spaghetti i gotować aż makaron stanie się miękki. Na koniec doprawić do smaku, dodać pomidory i posypać świeżo startym parmezanem.
Wskazówka: Podawać z chrupiącą bagietką.
Average Rating