Lato w pełni, część z nas już rozpoczęła wakacyjne podróże do bliższych i dalszych zakątków świata. Ci, którzy wyjazdów nie planują lub na swój urlop muszą jeszcze trochę poczekać już teraz mogą wprowadzić nieco egzotycznych akcentów w swojej kuchni. Przykład? Arancini – tradycyjne, sycylijskie ryżowe kulki w złocistej, chrupiącej panierce. Ich nazwa pochodzi od włoskiego słowa arancia, czyli pomarańcza, bo kształtem przypominają właśnie ten owoc. Najpopularniejsze są arancini con ragù z farszem na bazie mięsa i zielonego groszku. Dziś proponujemy nieco prostszą wersję tej pysznej, sycylijskiej przekąski – z ryżem i aksamitną mozzarellą
Sycylijskie Arancini
Składniki:
- 2 saszetki ryżu parboiled (np. marki Britta)
- 1 cebula
- 600 ml bulionu lub wody
- 50 g masła
- 50 g tartego parmezanu
- 100 g sera mozzarella
- 2 roztrzepane jajka
- 100 g bułki tartej
- sól i pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- mąka do obtoczenia
Wykonanie:
- Cebulę posiekać i przesmażyć na łyżce masła, dodać ryż i podsmażyć 2 minuty.
- Do ryżu dodać bulion lub wodę i gotować na małym ogniu do czasu aż ryż wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Wyłączyć ogień, dodać masło i parmezan, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Ryż przełożyć do miski, przykryć i schłodzić w lodówce około godziny.
- Mozzarelle pokroić w 2 cm kostkę. Każdy kawałek mozzarelli obtoczyć w 4 cm warstwie ryżu formując kształt jajek.
- Arancini obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć w oleju o temperaturze 170 stopni aż będą złote i chrupiące. Po wyciągnięciu odsączyć na ręczniku kuchennym i doprawiamy solą i pieprzem.
Average Rating