Pyszne śniadania na zimowe poranki!
Czas czytania:2 min

Pyszne śniadania na zimowe poranki!

0 0

Zimowy posiłek o poranku powinien być ciepły, sycący i dawać mnóstwo energii dla naszego organizmu. Wypróbuj przepis na placuszki owsiane lub rogaliki orkiszowe z kremowymi serami Hochland, które podkreślą smak śniadaniowych propozycji

Placuszki owsiane podane z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską świetnie sprawdzą się na zimowe śniadanie. Doskonałym dodatkiem jest gęsty i aromatyczny sos serowy przygotowany na bazie kremowego serka Śmietankowego Hochland. Natomiast rogaliki orkiszowe zachwycają nadzieniem z serka kremowego Grzybobranie Hochland. Świeżo upieczone rozpływają się w ustach.

Placuszki owsiane z sosem serowym, jajkiem i szynką

Czas przygotowania: 1 godz.

Trudność: średnio trudny

Składniki:

Na placuszki:

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 40 ml oleju rzepakowego + do smażenia 
  • 150 ml maślanki

Na sos:

  • 4 trójkąciki z krążka serka kremowego Śmietankowy Hochland
  • 50 ml śmietanki 30%
  • Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • Plastry szynki parmeńskiej
  • Szczypiorek do posypania
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na placuszki mieszamy za pomocą malaksera lub miksera. Odstawiamy na min. 30 minut (aż mąka owsiana napęcznieje). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placuszki o średnicy około 8 cm, po 3 minuty z każdej strony. 

Przygotowujemy sos: podgrzewamy śmietankę i dorzucamy do niej trójkąciki sera śmietankowego Hochland. Podgrzewamy cały czas mieszając aż sos będzie gładki, następnie ściągamy z ognia i doprawiamy wedle uznania.

Gotujemy wodę, a kiedy woda będzie wrzeć dodajemy ocet jabłkowy. Jajko wbijamy do małej miseczki.  Za pomocą łyżki robimy wir i wbijamy jajko. Przestajemy mieszać i gotujemy 3 minut. Wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i osuszamy za pomocą ręczników papierowych. 

Placuszki podajemy polane sosem serowym z jajkiem w koszulce i szynką parmeńską. Posypujemy świeżym szczypiorkiem.

Rogaliki orkiszowe z serkiem kremowym

Czas przygotowania: 1 godz. 40min.

Trudność: średnio trudny

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 220 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • 1 jajko 
  • Garść czarnuszki
  • 1 krążek serka kremowego Grzybobranie Hochland

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy, dodajemy wodę, cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn, olej i wyrabiamy ciasto do momentu aż przestanie się lepić do rąk. Ewentualnie podsypujemy delikatnie mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na okrąg i dzielimy na 8 równych trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy 1 trójkącik serka Grzybobranie Hochland i zwijamy w rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy rogaliki. Posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 190 °C. 

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Dwie epoki i tylko jedna kobieta – premiera książki Tylko tu i teraz
Next post „Głębia strachu” 31 stycznia w kinach