Zielony talerz
Czas czytania:1 min

Zielony talerz

0 0

Okres wakacyjny to czas, gdy pojawiają się sezonowe warzywa, takie jak szparagi, szpinak, fasolka, groszek, czy cukinia. Właśnie dlatego warto się teraz nimi zajadać – mamy gwarancję świeżości, jak i niskiej ceny

Sałatka „zielono mi”

· zielone szparagi (2 pęczki)

· świeży groszek (250 gram)

· zielona fasolka szparagowa (250 gram)

· rukola (400 gram)

· opakowanie fety

· 3 dymki

· 1/2 szklanki oliwy z oliwek

· sok z cytryny

· łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

Szparagi, groszek i fasolkę gotujemy. W tym czasie łączymy oliwę, sok z cytryny i kolendrę, aby uzyskać dresing do sałatki. Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej przestudzone warzywa. Dymkę drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Delikatnie mieszamy całość. Sałatkę polewamy dresingiem bezpośrednio przed podaniem.

Zielone risotto

Potrzebne nam będą:

· ryż krótkoziarnisty (400 gram)

· zielone szparagi (duży pęczek)

· świeży groszek (250 gram)

· zielona fasolka szparagowa (250 gram)

· koperek

· cebula

· tarty ser żółty (40 gram)

· łyżka masła

· 2 łyżki oliwy

· litr bulionu warzywnego

· szklanka białego wytrawnego wina

· sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy ryż i prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Do ryżu dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podlewamy całość winem. Po wchłonięciu całego płynu, dodajemy fasolkę i pokrojone szparagi (bez „główek”). Całość gotujemy na małym ogniu, dolewając po szklance bulionu, za każdym razem czekając, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy świeży groszek, główki szparagów i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy warzywa i ryż są miękkie, a całość ma kremową konsystencję. Wówczas zdejmujemy danie z ognia, posypujemy serem i gotowe. Serwujemy do razu po przyrządzeniu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sałatkowy zawrót głowy
Next post Medytuj, a będzie Ci dane – recenzja