Zbliżające się święta to obietnica wspaniałego, rodzinnego czasu, pysznych potraw i zasłużonego odpoczynku. Jednak, zanim to nastąpi, najpierw warto odpowiednio się przygotować – nabyć umiejętność filetowania ryb, które co roku królują na polskich stołach. W tym zadaniu, pomoże ambasador akcji Makrela Superdobra – Jakub Kuroń, kucharz i popularyzator zdrowego żywienia, który miłośnikom dobrego smaku, pokazuje, jak sprawnie wyfiletować rybę.
Makrela to ryba, która z powodzeniem może na świątecznym stole zastąpić smakowo karpia, tym samym godząc przeciwników tego słodkowodnego gatunku oraz miłośników wszystkiego, co morskie. Jako ryba tłusta makrela nie traci łatwo swojej soczystości w trakcie obróbki termicznej, a przy okazji – dostarcza całe morze zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Pieczona, smażona czy grillowana może zatem stanowić podstawę lub dodatek do wielu dań. Co więcej, to produkt, który za niewygórowaną cenę pozwoli przygotować obfitą kolację dla całej rodziny. Jak zatem szybko i sprawnie wyfiletować tę rybę?Krok 1.Natnij rybę ostrym nożem za płetwą skrzelową. Następnie obróć go o 90 stopni i przetnij makrelę wzdłuż ości (czyli wzdłuż całego kręgosłupa). Pierwszy filet jest już gotowy.
Krok 2.Odwróć rybę na drugą stronę i powtórz czynność, poczynając od nacięcia za płetwą skrzelową. W trakcie przesuwania narzędzia będziesz czuć, że nóż opiera się na kręgosłupie ryby.
Krok 3.Wytnij ości na brzuchu i wyrównaj filet. Pozostałości możesz wykorzystać np. do zupy rybnej.
Average Rating