Choinka, kolędy, cała rodzina przy świątecznym stole, dużo ciepła i uśmiechu – właśnie tak wyobrażamy sobie idealne Boże Narodzenie. Dopełnieniem magicznej atmosfery są smaki
i zapachy, do których zawsze wracamy w tych wyjątkowych chwilach. Jednym z podstawowych gwiazdkowych specjałów jest piernik. Jego aromat od razu wprowadza nas w świąteczny nastrój. Jednak jak przyrządzić idealny świąteczny piernik? Oto sposób!
Do przygotowania pysznego, domowego piernika potrzebne są dobrej jakości produkty, piekarnik i odrobina cierpliwości!
Świąteczny piernik – składniki:
– 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)
– 3/4 szklanki cukru
– 2 łyżki ciemnego kakao
– 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 2 łyżki płynnego miodu (gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać)
– 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej margaryny Palma w złotym opakowaniu
– szklanka letniego mleka
– 2 całe jajka
– można dodać pół szklanki zalanych wrzątkiem a następnie odsączonych rodzynek, trzy łyżki posiekanych orzechów włoskich
– konfitura do przełożenia.
na polewę:
– tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
– 2 łyżki mleka
– 50 g Palmy w złotym opakowaniu
Świąteczny piernik – sposób przygotowania:
Piekarnik ustawić na 170 st. Małą keksówkę (ok. 11×28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Wszystko wymieszać. Dodać miód, margarynę Palmę w złotym opakowaniu, mleko i roztrzepane jajka. Całość zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy. Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia się składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto.
Najlepszy smak mają pierniki, które po upieczeniu przez kilka dni „leżakują”. Smacznego!
Average Rating