Szybki i prosty świąteczny piernik, który zawsze się udaje!
Czas czytania:1 min

Szybki i prosty świąteczny piernik, który zawsze się udaje!

0 0

Choinka, kolędy, cała rodzina przy świątecznym stole, dużo ciepła i uśmiechu – właśnie tak wyobrażamy sobie idealne Boże Narodzenie. Dopełnieniem magicznej atmosfery są smaki
i zapachy, do których zawsze wracamy w tych wyjątkowych chwilach. Jednym z podstawowych gwiazdkowych specjałów jest piernik. Jego aromat od razu wprowadza nas w świąteczny nastrój. Jednak jak przyrządzić idealny świąteczny piernik? Oto sposób!
Do przygotowania pysznego, domowego piernika potrzebne są dobrej jakości produkty, piekarnik i odrobina cierpliwości!

Świąteczny piernik – składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g)

– 3/4 szklanki cukru

– 2 łyżki ciemnego kakao

– 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

– 1 łyżeczka sody

– szczypta soli

– 2 łyżki płynnego miodu (gdyby nie był płynny, należy go krótko podgrzać)

– 3/4 szklanki roztopionej, ostudzonej margaryny Palma w złotym opakowaniu

– szklanka letniego mleka

– 2 całe jajka

– można dodać pół szklanki zalanych wrzątkiem a następnie odsączonych rodzynek, trzy łyżki posiekanych orzechów włoskich

– konfitura do przełożenia.

na polewę:

– tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady

– 2 łyżki mleka

– 50 g Palmy w złotym opakowaniu

Świąteczny piernik – sposób przygotowania:

Piekarnik ustawić na 170 st. Małą keksówkę (ok. 11×28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę i sól. Wszystko wymieszać. Dodać miód, margarynę Palmę w złotym opakowaniu, mleko i roztrzepane jajka. Całość zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką, na końcu dorzucić rodzynki i orzechy. Wylać ciasto do blaszki, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45-50 minut aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Kiedy ciasto będzie całkiem zimne, przekroić wzdłuż na dwie lub trzy części, przełożyć konfiturą. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad wrzącą wodą, zalać mlekiem, dodać margarynę, podgrzewać mieszając do połączenia się składników i zagotowania. Posmarować masą ostudzone ciasto.

Najlepszy smak mają pierniki, które po upieczeniu przez kilka dni „leżakują”. Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Prezenty gwiazdkowe – zwyczaje zakupowe Polaków
Next post Przepis świąteczny: Ryba ze śliwką kalifornijską w galarecie