Żurek staropolski z białą kiełbasą
Czas czytania:1 min

Żurek staropolski z białą kiełbasą

0 0

Istnieją potrawy, które obowiązkowo powinny znaleźć się na świątecznym stole. Do takich z pewnością należy wielkanocny żurek. I choć powstaje wiele nowoczesnych wersji tego dania, tradycyjny żurek staropolski z białą kiełbasą pozostaje bezkonkurencyjny

Żurek staropolski z białą kiełbasą – składniki:

  • śmietana kwaśna 18% „Piątnica” 200g
  • śmietanka słodka 30% „Piątnica” 200ml
  • kości wędzone od schabu ½ kg
  • marchew 2 średnie szt.
  • pietruszka 1 średnia szt.
  • seler ¼ średniej szt.
  • woda ok. 3l
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 5-6 ziarenek
  • gotowy zakwas – żurek 1 butelka ok. 500ml
  • cebula 1 szt.
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, cukier, majeranek do smaku
  •  czosnek 3 – 4 ząbki
  • kiełbasa biała surowa 0,7kg
  • jajka ugotowane na twardo

Żurek staropolski z białą kiełbasą – wykonanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe  i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć żurek ze śmietaną  i śmietanką, zahartować i dodać do garnka.

Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor z obu stron, chwilę poddusić pod przykryciem, następnie pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę i także dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem czarnym, ziołowym, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę podawać np. z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Obudź piękno na wiosnę
Next post Co powinno znaleźć się w koszyczku