Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii
Czas czytania:1 min

Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej z makaronem z cukinii

0 0

Wykwintne pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej to bukiet smaków w jednym daniu

Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej -składniki (3 porcje):

  • 3 słoiki tuńczyka marki Callipo
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 jajko (L)
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cukinie (małe)
  • olej ryżowy marki Olitalia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól himalajska
  • pieprz

Sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych marki Ponti
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • garść oliwek zielonych bez pestek Manzanilla marki Serpis
  • olej ryżowy marki Olitalia
  • bazylia świeża
  • sól himalajska
  • pieprz

Pulpety z tuńczyka i kaszy jaglanej – wykonanie:

1. Kaszę jaglaną ugotuj wg instrukcji producenta. Ostudź.

2. Tuńczyka odsącz od zalewy, rozdrób widelcem.

3. Czosnek posiekaj.

4. Połącz kaszę, tuńczyka, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę soli, pieprzu i jajko.

5. Uformuj niewielkie kotleciki.

6. Przygotuj sos. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory. Całość duś ok 5 minut. Dodaj oliwki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.

7. Cukinię potnij przy pomocy temperówki do warzyw na cienkie nitki lub pokrój nożem na wąskie wstążki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1/2 łyżeczki soli i dodaj cukiniowy makaron. Blanszuj go przez mniej niż 1 minuta. Odcedź, skrop cytryną. Wymieszaj.

8. Pulpety usmaż na oleju ryżowym z obu stron.

9. Wyłóż na talerz makaron z cukinii, sos oraz pulpety. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Sposoby na perfekcyjny uśmiech
Next post Jak oszczędzać kupując online? 5 praktycznych rad