Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu – Quesadilla lekiem na jesienną chandrę! Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami
Quesadilla z kurczakiem i warzywami – składniki:
- 3 placki tortilli
- 200 g filetu z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 świeże papryki kolorowe
- 5-6 papryczek chilli
- 2 cebule
- 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
- 1 garść kukurydzy konserwowej
- 10 pomidorków koktajlowych
- 300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
- 150 ml śmietany 18%
- sól
Quesadilla z kurczakiem i warzywami – wykonanie:
Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Average Rating