Nitki, wstążki, pióra, świderki, spaghetti… To jedne z kilkuset rodzajów makaronu. W połączeniu z dobrą włoską muzyką – każda z form tworzy wspaniały duet i jest pomysłem na idealne zakończenie dnia i nie tylko. Sprawdź nasz przepis na włoskie spaghetti z mulami w sosie pomidorowym
Włoskie spaghetti z mulami w sosie pomidorowym – składniki
- Makaron Malma Spaghetti 200 g
- Pasata pomidorowa 200 g
- Mule 300 g
- Szalotka 2 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Białe wino 100 ml
- Sól, pieprz
- Oliwa z oliwek
- Natka pietruszki
- Bazylia
Włoskie spaghetti z mulami w sosie pomidorowym – przygotowanie:
Mule przepłukujemy zimną wodą i oczyszczamy z tzw. wąsów. W międzyczasie gotujemy makaron wg zaleceń producenta. Na patelni rozgrzewamy delikatnie 3 łyżki oliwy i dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy mule i białe wino, całość przykrywamy na ok. 5 minut, aby mule się pootwierały. Następnie dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy makaron i zioła. Smacznego! 🙂
Average Rating