Jesienią już na samą myśl o wyjściu z domu robi się nieprzyjemnie. Niemal ciągle pada, wieje, a do domu przychodzimy zziębnięci i tęsknimy za polarowym kocem i czymś gorącym do picia lub jedzenia. W takie dni, gdy na zewnątrz szaleje chłód i spacer do sklepu jest ostatnią rzeczą na którą ma się ochotę, warto zrobić przegląd lodówki i przygotować domowa pizzę
Im bardziej spada temperatura, tym bardziej rośnie chęć na tłuste potrawy. Smakowite wędliny, kiełbasy i różnorakie, aromatyczne sery znów wracają do łask i coraz częściej pojawiają się na stołach. Gdy marzymy o ciepłym posiłku, od razu na myśl przychodzą nam pieczone dania a w tym także szybka i uwielbiana przez miliony ludzi na świecie, pizza.
Muffaletta Pizza
Ciasto:
- 500g przesianej mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
- Sól do smaku
Pozostałe składniki:
- 8 dużych czarnych oliwek, bez pestek
- 8 zielonych oliwek bez pestek
- 2 łyżki posiekanego selera
- 2 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 6 liści posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 8 kropel TABASCO®
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 60g tartego sera mozzarella
- 60g tartego sera provolone
- 60g startego parmezanu
- 60g cienkich plastrów salami twardego, pokrojonego w paski
- 60g cienkich plastrów szynki, pokrojonej w paski
- 120g cienkich plastrów prosciutto, pokrojonego w paski
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdze, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Osobno w średniej misce mieszamy czarne i zielone oliwki, selera, cebulę czerwoną, czosnek, bazylię, pietruszkę, oliwę, oregano, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Następnie przykrywamy całość i odstawiamy na bok.
3. Rozgrzewamy piekanik do 260 stopni C, a z wcześniej przygotowanego i wyrośniętego ciasta formujemy okrąg. Wierzch smarujemy oliwą z oliwek, a następnie posypujemy solą i czosnkiem. Ciasto umieszczamy w piekarniku i pieczemy około 5 minut, uważając by nie przypalić spodu. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia.
4. W średniej misce mieszamy sery i wędliny, dodając odrobinę oliwy. Wierzch pizzy pokrywamy mieszanką warzywną, mięsną i dodajemy kilka kropel sosu. Całość pieczemy 5 minut lub do momentu, ser się stopi, a wędliny będą lekko rumiane.
Pizza z kurczakiem
Ciasto:
- 500g przesianej mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
- Sól do smaku
Pozostałe składniki:
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 szklanki sosu Teriyaki
- 1/4 szklanki sosu BBQ
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki sosu TABASCO® Original
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- 200g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
- 1/4 szklanki blanszowanych, małych różyczek brokułów
- 1/4 szklanki papraki, pokrojonej w paski
- 1/4 szklanki czerwonej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
- 2 łyżki posiekanej dymki
Sposób przygotowania:
1. W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy – mąkę, drożdze, cukier, czosnek i sól, a następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto. Gdy będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Na średnim palniku rozgrzewamy garnek, do którego kolejno dodajemy czosnek, imbir, sos Teriyaki, sos BBQ, sok pomarańczowy, sos Tabasco, sos sojowy, sok z limonki i miód. Gotową marynatą zalewamy kurczaka i zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie podsmażamy mięso na oliwie z oliwek, aż będzie lekko rumiane.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza. Z wczesniej przygotowanego ciasta formujemy okrąg i wypiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku. Wyjmujemy ciasto, rozprowadzamy równą warstwę sosu, obkładamy mozzarellą, kurczakiem, czerwoną papryką i kapustą. Całość pieczemy przez 12-15 minut, aż skórka będzie miała złoty kolor. Gotową pizzę posypujemy świeżą dymką.
Average Rating