Jak przygotować łososia, aby był soczysty i smaczny? Upiecz go w folii! Łosoś przygotowany w ten sposób jest aromatyczny, wilgotny, zdrowy i smakuje wyśmienicie
Składniki:
- 2 filety z łososia
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżej natki z pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Pietruszkę siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, wyciskamy sok z cytryny. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i umieszczamy w niej łososia. Wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po tym czasie filety, wkładamy do worka do pieczenia, dodajemy płaty masła.
Łososia pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. pieczemy łososia – w piekarniku w 200 st.
Łososia podajemy na swój ulubiony sposób – z frytkami lub surówką. Polecamy surówkę z kapusty kiszonej.
Składniki na surówkę:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- 1/2 cebuli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na tarce o grubych oczkach ścieramy marchewkę i jabłko, cebulę siekamy w drobną kostkę
Average Rating