Trwa najbardziej szalony czas w roku‑ KARNAWAŁ! To wprost idealny okres na zorganizowanie własnego przyjęcia w mniejszym, jak i większym gronie. Gotowe ciasto francuskie to doskonała baza do przygotowania finger foods. Dlatego wśród przekąsek na karnawałowej imprezie nie może zabraknąć paluchów z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich, które specjalnie na tę okazję przygotowała California Prune Board.
Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 serek naturalny do smarowania
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 łyżki miodu płynnego
Mus ze śliwek kalifornijskich:
- 200g śliwek kalifornijskich
- sok z dużej cytryny
- 8 łyżek wody
Przygotowanie:
W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. Ciasto francuskie posmaruj warstwą musu ze śliwek kalifornijskich oraz warstwą serka naturalnego. Ciasto pokrój na paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek skręć kilka razy jak “spiralkę”. Paluchy układaj obok siebie na formie wyścielonej papierem do pieczenia, polej płynnym miodem. Całość piecz przez 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, opcja termoobieg.
Average Rating