Poranna inspiracja, czyli orientalne śniadanie
Czas czytania:1 min

Poranna inspiracja, czyli orientalne śniadanie

0 0

Posiłkiem, który odpowiada za dostarczenie nam energii na pierwsze godziny po przebudzeniu jest śniadanie. Możemy je zrobić na wiele różnych sposób, jednak ważne, aby było pożywne i syte. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, to warto spróbować śniadania z orientalnymi składnikami

Jedzenie powinno być dla nas przyjemnością, dlatego dobrze skomponowany posiłek musi być jednocześnie wartościowy i smaczny. Na śniadanie idealnie sprawdzą dania z dodatkiem składników z  kuchni orientalnej, takich jak hummus. To tradycyjna orientalna pasta z nasion sezamu, która nadaje potrawom charakterystycznego smaku i zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Z hummusem śniadanie będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle.

Tortilla z hummusem, awokado i serem feta

Składniki:

  • 8 łyżek hummusu marki Jasmeen
  • 2 placki tortilli marki Sandra
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól oraz pieprz

Przygotowanie:

Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy na nią pojedynczo placki tortilli, które podgrzewamy, aż do momentu kiedy się przyrumienią i nabiorą złocistej barwy. Gotowe placki tortilli wykładamy na talerz, połowę smarujemy grubą warstwą hummusu i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Następnie układamy po kilka plastrów awokado i posypujemy obficie pokruszoną fetą. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i składamy na pół.

Smacznego!

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post 5 tajemnic pięknych dłoni
Next post Paluchy z ciasta francuskiego z pastą ze śliwek kalifornijskich