Nie macie pomysłu na dania dla dziecka lub wasz maluch ma uczulenie na jajka? Prezentujemy przepis na pyszne kotleciki z kaszy jaglanej z pastą sezamową. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają paście sezamowej, a oryginalną konsystencję kaszy jaglanej. Można przygotować je w formie tradycyjnych kotlecików lub podzielić na malutkie kuleczki i serwować na obiad po kilka szt. na tzw. jeden kęs. Kotleciki doskonale pasują do kaszy, ryżu, makaronu, ziemniaków, można je śmiało zajadać także w towarzystwie samej surówki, lub te mniejsze na jeden kęs dodać do sałatki!
W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Jajko nie jest potrzebne, ponieważ mięso idealnie daje się formować w porcje. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką jaglaną. Kaszka jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięso. Mięso połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie, jest mięciutkie, więc bez wątpienia podbije podniebienia małych i dużych smakoszy.
Kotleciki z kaszy jaglanej z pastą sezamową
Składniki:
(na ok 8 kotlecików)
- 250 g mięsa mielonego
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 – 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
- Posiekana bazylia
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i wraz z mięsem włożyć do miski. Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa kuleczki i układać na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Kotleciki lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut.
Wskazówka: kotleciki w wersji dla dorosłych mocniej przyprawić solą i pieprzem. Można je także usmażyć bez duszenia.
Average Rating