Włochy kojarzą nam się ze słoneczną, piękną pogodą, pięknymi plażami. Proponujemy kilka przepisów na tradycyjne włoskie dania
Spaghetti alla carbonara
Składniki (dla 2 osób):
200 gramów makaronu spaghetti
ok. 80 gramów boczku w plasterkach
2 jajka
40 gramów drobno tartego pecorino romano
łyżka oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Boczek pokrój w cienkie plasterki. Delikatnie podsmaż na oliwie z oliwek, tak aby boczek lekko się zarumienił i ciągle był miękki. Jajka wbij do miski i rozbełtaj z drobno tartym serem. Gdy makaron się ugotuje, dodaj go na patelnie, na której jest podsmażony boczek. Dodaj kilka (3-4) łyżek wody w której gotował się makaron. Zmniejsz gaz do minimum i wlej mieszankę jajek z serem. Mieszaj intensywnie około minuty. Jajka nie powinny się ściąć, a mieć lekką, kremową konsystencję. Podawaj oprószone świeżo zmielonym, czarnym pieprzem i odrobiną sera. Serem dodawanym do carbonary, tradycyjnie powinien być pecorino romano, jednak, można go zastąpić innym, twardym serem.
Bruschetta z papryką
Składniki:
Bagietka
1 czerwona papryka
15 dag sera gorgonzola
oliwa
bazylia
pieprz biały
sól
Przygotowanie:
Bagietkę pokrój skośnie na kromki, rozłóż na blasze. Piecz w 180 stopniach około 7-10 minut. Usuń gniazdo i nasiona z papryki, pokrój w grubsze paski, posyp solą i białym pieprzem. Smaż na rozgrzanej oliwie około 15 minut z obu stron, aż zmięknie i boki się zrumienią. Paprykę ułóż na kanapki, posyp pokruszoną gorgonzolą i włóż do pieca na 1-2 minuty.
Grissini
Składniki:
5 g suszonych drożdży lub 10 g świeżych
1 łyżka (20 g) miodu
1 1/4 szklanki (300 g) ciepłej wody
2 łyżki (30 g) oliwy z oliwek
3 3/4 szklanki (500 g) mąki pszennej
1 łyżeczka soli
oliwa do smarowania
mąka do podsypania blatu
na wierzch
suszony rozmaryn, sól morska gruboziarnista, sezam…
Przygotowanie:
Do miski wlej wodę i dodaj drożdże. Wymieszaj i odstaw na 5 minut. Ponownie wymieszaj i dodaj miód, oliwę i sól. Wymieszaj. Dodaj mąkę. Miksuj całość na średnich obrotach przez 5 minut. Drugą miskę posmaruj cienko oliwą i wyłóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 4 części. Posyp mąką blat i wyłóż na niego 1/4 ciasta. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 1/2 – 1 cm. Ostrym nożem ciąć ciasto w paski o szerokośći 1/2 – 1 cm. Przełóż je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Wierzch można posmarować oliwą i posypać lekko ziołami, solą, ziarnem sezamu, makiem… Piecz w temperaturze 220 stopni C przez 8-15 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości grissini. Ostudź na kratce. Tak samo postąp z pozostałymi trzema częściami ciasta.
Podawaj z oliwą, pesto lub pastami.
Sałatka VIVA ITALIA
Składniki:
Mix sałat z rukolą
Mini mozzarella w kulkach
Szynka parmeńska w plastrach
Melon
Pomidorki koktajlowe
suszone pomidory w oliwie
oliwki
kapary jabłkowe
plaster sera Pecorino (lub Grana padano lub Parmezan)
dressing:
4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam) MONINI extra vergine Delicato
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Z melona wdrąż kulki i zawiń je w plastry szynki parmeńskiej. Z pomidorków koktajlowych odetnij wierzch pomidorka i wydrąż go. Do środka wsadź kulkę mozzarelli. Kulkę mozzarelli owiń także suszone pomidory. Do miseczki wrzuć mieszankę sałat i umieść na niej melona z szynką, pomidorki oraz oliwki, kapary i suszone pomidory. Ser Pecorino pokrój w trójkąty i poukładaj na sałatce.
Dressing:
Oliwę z oliwek wymieszaj z octem balsamicznym, następnie z miodem. Przed podaniem sałatkę polej przygotowanym dressingiem.
Włoskie panini z szynką
Składniki:
1 szt ciabatta lub bagietka
2 plastry szynka gotowana
1 szt pomidor
sałata
do smaku sól piperz
do smaku zioła prowansalskie lub bazylia
ser
Przygotowanie:
Ciabatte lub bagietkę przekroić na pól, ułożyć sałatę, ser, szynkę i pomidora, oprószyć sola i pieprzem, a następnie w opiekaczu grillowym lekko zapiec, ale nie tak aby ser się roztopił za mocno.
Tiramisu
Składniki
6 jajek
6 łyżek cukru (najlepiej drobny)6 łyżek mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dag mascarpone Piątnica
0,5 szklanki cukru pudru
6 żółtek
2- 3 łyżeczki likieru
200 ml śmietany 36% Piątnica
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki kakao
1 szklanka espresso
Przygotowanie:
Żółtka jaj (6 sztuk) oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do nich na przemian po jednym żółtku i łyżce cukru. Na koniec do masy dodajemy po łyżce mąki i proszek do pieczenia, delikatnie ją mieszając. Ciasto rozsmarowujemy na płaskiej blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu biszkopt kroimy na 4-5 części, wedle uważania. Kawałki biszkopta nasączamy słodkim espresso. Żółtka jaj oddzielany od białek. Żółtka ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem. Następnie do masy dodajemy mascarpone, likier (np. pomarańczowy lub kawowy). Śmietanę ubijamy i dodajemy do masy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, wówczas przekładamy nią kawałki biszkopta. Wierzch posypujemy kakao.
Average Rating