W sezonie jesiennym na stołach królują treściwe i sycące dania, których aromat przywołuje minione lato. Może się wydawać, że przygotowanie takiego pożywnego posiłku jest pracochłonne i wymaga sporej dawki cierpliwości, jednak nic bardziej mylnego. Sezonowe kociołki nie potrzebują wiele uwagi i niemal „robią się same”, oszczędzając nasz czas
Dania jednogarnkowe znajdziemy w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie wędzonego boczku, kiszonych ogórków z dodatkiem przecieru pomidorowego. Z dań kuchni europejskiej można przygotować aromatyczne zupy gulaszowe takie jak węgierski bogracz czy rosyjski strogonow. Będą wyśmienitym gorącym daniem na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Z kolei osoby, które preferują pikantną kuchnię mogą przygotować meksykańskie chilli con carne – sycące danie obiadowe na bazie mielonego mięsa wołowego, doprawione papryczką chilli i podawane z ryżem lub plackami tortilli.
Rozgrzewający gulasz z sosem sojowym
150 g ryżu basmati
2 czerwone cebule
2 marchewki
60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
100 ml bulionu
pół papryczki chilli
115 g szpinaku
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.
Smażona wołowina z groszkiem cukrowym
400 g wołowiny, najlepiej rostbefu
4 łyżki sosu sojowego Kikkoman
łyżeczka startego świeżego imbiru
200 g strączków groszku cukrowego
czerwona papryczka chilli
2 czerwone papryki
1 i ½ łyżeczki mąki kukurydzianej
½ szklanki bulionu
7-8 pieczarek
2 łyżeczki oleju sezamowego
Przygotowanie:
Bardzo ostrym nożem kroimy wołowinę w cienkie plasterki i wkładamy do miski. Kolejno dodajemy sos sojowy i starty imbir, mieszamy składniki, przykrywamy i odstawiamy na bok. Groszek cukrowy starannie płuczemy i przycinamy z obu stron. Słodkie papryki kroimy w paski, dodajemy do niej część posiekanego chilli. Mocno rozgrzewamy wok i gdy zacznie dymić, wlewamy trochę oleju. Mąkę kukurydzianą dokładnie mieszamy z zimnym rosołem, tak żeby nie było grudek. Wrzucamy mięso, pieczarki, groszek cukrowy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor, a nawet zacznie się lekko rumienić. Wlewamy bulion z mąką i gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki mięsa. Zdejmujemy wok z ognia, przekładamy mięso do miski i posypujemy pozostałymi paskami chilli.
Gulasz Seklerski z kociołka
Składniki:
1,5 kg karczku lub innego mięsa wieprzowego
1 kg kapusty kiszonej
2 duże cebule
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki smalcu
3 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
Świeże, umyte mięso kroimy w zgrabną kostkę. Siekamy dokładnie cebulę, tym razem na drobną kosteczkę. Tłuszcz wrzucamy do kociołka, czekamy aż się rozpuści. Uprzednio pokrojone mięsiwo wraz z przyprawami umieszczamy w naszym kociołku i przykrywamy. Podlewamy wodą, kiedy się zarumieni. Dusimy do miękkości, wrzucamy kiszoną kapustę i zalewamy wodą, aby wszystkie składniki były zakryte. Śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, dolewamy gdy kapusta osiągnie zadowalający nas stopień miękkości. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.
Average Rating