Przepisy na dania z kociołków
Czas czytania:2 min

Przepisy na dania z kociołków

0 0

W sezonie jesiennym na stołach królują treściwe i sycące dania, których aromat przywołuje minione lato. Może się wydawać, że przygotowanie takiego pożywnego posiłku jest pracochłonne i wymaga sporej dawki cierpliwości, jednak nic bardziej mylnego. Sezonowe kociołki nie potrzebują wiele uwagi i niemal „robią się same”, oszczędzając nasz czas

Dania jednogarnkowe znajdziemy w kuchni staropolskiej jak również w innych zakątkach świata. Popularnym daniem polskiej kuchni regionalnej jest forszmak lubelski – potrawa przygotowana na bazie wędzonego boczku, kiszonych ogórków z dodatkiem przecieru pomidorowego. Z dań kuchni europejskiej można przygotować aromatyczne zupy gulaszowe takie jak węgierski bogracz czy rosyjski strogonow. Będą wyśmienitym gorącym daniem na przyjęcia i spotkania z przyjaciółmi. Z kolei osoby, które preferują pikantną kuchnię mogą przygotować meksykańskie chilli con carne – sycące danie obiadowe na bazie mielonego mięsa wołowego, doprawione papryczką chilli i podawane z ryżem lub plackami tortilli.

Rozgrzewający gulasz z sosem sojowym

150 g ryżu basmati

2 czerwone cebule

2 marchewki

60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski

3 łyżki sosu sojowego Kikkoman

100 ml bulionu

pół papryczki chilli

115 g szpinaku

4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Smażona wołowina z groszkiem cukrowym

400 g wołowiny, najlepiej rostbefu

4 łyżki sosu sojowego Kikkoman

łyżeczka startego świeżego imbiru

200 g strączków groszku cukrowego

czerwona papryczka chilli

2 czerwone papryki

1 i ½ łyżeczki mąki kukurydzianej

½ szklanki bulionu

7-8 pieczarek

2 łyżeczki oleju sezamowego

Przygotowanie:

Bardzo ostrym nożem kroimy wołowinę w cienkie plasterki i wkładamy do miski. Kolejno dodajemy sos sojowy i starty imbir, mieszamy składniki, przykrywamy i odstawiamy na bok. Groszek cukrowy starannie płuczemy i przycinamy z obu stron. Słodkie papryki kroimy w paski, dodajemy do niej część posiekanego chilli. Mocno rozgrzewamy wok i gdy zacznie dymić, wlewamy trochę oleju. Mąkę kukurydzianą dokładnie mieszamy z zimnym rosołem, tak żeby nie było grudek. Wrzucamy mięso, pieczarki, groszek cukrowy i smażymy na dużym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty, aż mięso zmieni kolor, a nawet zacznie się lekko rumienić. Wlewamy bulion z mąką i gotujemy na dużym ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i pokryje kawałki mięsa. Zdejmujemy wok z ognia, przekładamy mięso do miski i posypujemy pozostałymi paskami chilli.

Gulasz Seklerski z kociołka

Składniki:

1,5 kg karczku lub innego mięsa wieprzowego

1 kg kapusty kiszonej

2 duże cebule

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

4 łyżki smalcu

3 łyżki słodkiej papryki

1 łyżka mąki pszennej

sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie:

Świeże, umyte mięso kroimy w zgrabną kostkę. Siekamy dokładnie cebulę, tym razem na drobną kosteczkę. Tłuszcz wrzucamy do kociołka, czekamy aż się rozpuści. Uprzednio pokrojone mięsiwo wraz z przyprawami umieszczamy w naszym kociołku i przykrywamy. Podlewamy wodą, kiedy się zarumieni. Dusimy do miękkości, wrzucamy kiszoną kapustę i zalewamy wodą, aby wszystkie składniki były zakryte. Śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, dolewamy gdy kapusta osiągnie zadowalający nas stopień miękkości. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez ok. 10 minut.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Makaron na sto sposobów
Next post Makijaż sylwestrowy