W pracy najczęściej jemy w pośpiechu, nie zwracając uwagi na to co spożywamy albo nie zjadamy nic, aż do powrotu do domu. Takie nawyki mogą jedynie zaszkodzić – naszemu zdrowiu, wadze, samopoczuciu czy efektywności. Jak więc zapobiec bezrefleksyjnemu podjadaniu między kolejnymi obowiązkami lub rzucaniu się na zimny obiad?
Aromatyczna kasza z czarną fasolą i warzywami
Składniki:
fasola czerwona (puszka)
kukurydza (puszka)
ulubiona kasza (może być jaglana lub pęczak)
cebula
3-4 pieczarki
¼ zielonej papryki
sos chili
czosnek
rozmaryn
sól
oliwa Olivari
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, lekko solimy i gotujemy. Dodajemy kaszę, przykrywamy garnek i czekamy ok. 15-20 minut. Fasolę i kukurydzę z puszki odsączamy i wsypujemy na miskę. Cebulę, pieczarki i czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Gdy kasza sie ugotuje, dodajemy ją do mieszanki z fasolą. Doprawiamy zgodnie ze smakiem, mieszamy, zjadamy.
Pełnoziarnisty makaron z wędzonym łososiem i śmietanką
Składniki:
100g makaronu
50g wędzonego łososia
4 łyżki śmietanki 30%
odrobina oliwy Olivari
odrobina koperku
pomidory cherry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, ok. 2 minuty krócej niż zalecono na opakowaniu. Na patelni podgrzewamy oliwę, delikatnie podsmażamy makaron, pomidorki i zalewamy śmietanką, podgrzewając 2-3 minuty. Dodajemy łososia, koperek i przyprawy do smaku. Można również przed dodaniem łososia podsmażyć odrobinę cebulki.
Average Rating