Zapiekanka mięsna z żurawiną
Czas czytania:1 min

Zapiekanka mięsna z żurawiną

0 0

Jesień to doskonały czas na zapiekanki, przygotowywanych z sezonowych warzyw. Prezentujemy przepis na zapiekankę mięsną z makaronem i żurawiną

Składniki dla 4 osób:

2 małe cebule

1 ząbek czosnku

4 gałązki tymianku

2 łyżki oliwy

500 g mieszanego mięsa mielonego

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

60g suszonej żurawiny

sól, pieprz

1 szczypta cynamonu

500 g dyni hokkaido

3 łyżki roztopionego masła

200 g kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Z gałązek tymianku poodrywaj listki. Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż mięso mielone na jasnobrązowy kolor. Dodaj cebulę, czosnek oraz tymianek i całość smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj 300 ml wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj połowę żurawiny. Dopraw mięso do smaku solą, pieprzem i cynamonem.

Przekrój dynię na pół i przy pomocy łyżki wydrąż miękki miąższ i pestki. Zetrzyj miąższ dyni do miski. Połącz z 2 ½ łyżkami masła oraz pozostałymi żurawinami i dopraw solą i pieprzem. Cztery małe foremki do sufletów (ø ok. 12 cm) wysmaruj ½ łyżki masła. Nałóż do nich mięso a na wierzchu połóż dynię. Piecz na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem 180 stopni) przez 45 minut. Zapiekanki mięsne z żurawiną podawaj z kwaśną śmietaną.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Previous post Zdrowe menu w pracy
Next post Łosoś marynowany w TABASCOŸ i burakach