Mocne kości to podstawa – wie o tym każda mama. Aby zapewnić naszemu maluchowi pełnię zdrowia, powinniśmy postawić na dietę bogatą w wapń i witaminę D. Gdzie je znajdziemy? Które produkty są najbogatsze w te niezbędne dla prawidłowego rozwoju składniki?
Po pierwsze: Dieta mleczna
Dieta dziecka od pierwszych dni życia opiera się na mleku. Początkowo jest to wyłącznie mleko matki lub ew. mleko modyfikowane typu 1 – jednak o ile to możliwe zdecydowanie lepiej wybierać to z matczynej piersi, gdyż zwiera wszystkie niezbędne mikro i makroskładniki, a do tego unikalne przeciwciała odpornościowe. W 4 miesiącu życia zaczynamy ostrożnie rozszerzać dietę naszej pociechy. Początkowo uważnie obserwując malucha wprowadzamy pojedyncze produkty spożywcze, takie jak gotowana marchew czy jabłko. 11-12 miesiąc to czas na skosztowanie mleka i przetworów mlecznych – może to być np. jogurt naturalny czy serek homogenizowany. Natomiast po 1 roku życia dziecko może jeść już praktycznie wszystko!
Źródło niezbędnych składników
Mleko od lat cenione jest za swoje dobroczynne działanie, zwłaszcza na wzrost kości i zębów. W 100 g mleka krowiego 3,2 % tłuszczu znajdziemy 1 g tłuszczu, 5 g węglowodanów i 3,4 g białka. Co więcej, zawiera ono mnóstwo witamin takich jak wit. A, B2, B12, D oraz minerały: wapń, potas i fosfor. Dodatkowo mleko charakteryzuje się wysoką przyswajalnością wapnia – aż do 80%! A właśnie wapń, fosfor i witamina D to główne budulce kości i pod żadnym pozorem nie może ich zabraknąć w diecie dziecka.
Samo mleko to za mało
Jednak samo picie mleka nie wystarczy, by zaspokoić zapotrzebowanie dziecięcego organizmu na wapń.
W mleku jego zawartość wynosi ok. 125g/100g produktu. A rekomendowana ilość wapnia w diecie dzieci
i młodzieży to aż 1500 mg/dobę. Dla porównania dorośli potrzebują jedynie 800 mg. Różnica ta wynika przede wszystkim z aktywnego wzrostu kośćca w okresie dzieciństwa oraz budowy tzw. „rezerwy wapniowej”, która w wieku dojrzałym chroni przed występowaniem osteoporozy. By dostarczyć organizmowi 1500 mg wapnia należałoby wypić 1,2 l świeżego mleka krowiego. Dużo, prawda? Mamy jednak alternatywę – produkty mleczne, które są bardzo w wapń bogate. Już 130 g żółtego sera czy 150 g mleka w proszku zaspokaja całodniowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W przypadku jogurtów czy kefirów ilość ta jest większa, jednak wciąż nie tak duża jak mleka – 1500 mg wapnia znajdziemy w litrze jogurtu. Co ciekawe, dobrym źródłem wapnia będą także migdały, figi suszone, ryby czy… natka pietruszki! W codziennym jadłospisie najlepiej postawić na różnorodność: raz mleko, raz jogurt, raz rybka. Dzięki temu menu bogate w wapń nigdy się nie znudzi!
Niezbędna witamina D
Produkty mleczne mają jeszcze jeden atut – zwierają mnóstwo witaminy D! Witamina ta jest bardzo ważna dla zdrowia kości i zębów, gdyż bierze udział w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej oraz mineralizacji tkanki kostnej. Dostarczyć ją możemy do organizmu przede wszystkim poprzez wystawienie skóry na słońce lub częściowo wraz z pożywieniem. Niestety, wcale nie jest to tak proste jak się wydaje – zapotrzebowanie na witaminę D dla dzieci powyżej 1 r. ż. wynosi 400-1000 IU (w zależności od masy ciała), a w naszych warunkach klimatycznych pozyskać ją ze słońca możemy jedynie w miesiącach letnich. Efekt? 94% 4-latków ma jej niedobór! Rozwiązaniem jest zatem suplementacja oraz dieta bogata w wit. D. W tym przypadku również sprawdzą się produkty mleczne – np. jogurty czy serki, w których znajdziesz zarówno wit. D, jak i wapń czy fosfor, zatem wszystkie składniki niezbędne dla zdrowia kości!
Specjalnie dla mocnych kości – Bakuś puszysty
Twój maluch nie przepada za mlekiem, kefirem czy jogurtem naturalnym? Spróbujcie serka homogenizowanego Bakuś Puszysty, który pokocha każde dziecko. W trosce o zdrowe kości najmłodszych, Bakuś zawiera wyjątkową Formułę Zrównoważonego Rozwoju, która jest połączeniem cennych składników odżywczych, wspierających kompleksowo zdrowie i rozwój dziecka.
Nowy Bakuś z Formułą Zrównoważonego Rozwoju to idealne połączenie smaku i zdrowia w jednym kubeczku. Zawarty w nim wapń, witamina D oraz białko pomagają dzieciom zdrowo rosnąć, sprawiając, że również ich kości prawidłowo się rozwijają. Witaminy B6 i B12 pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych (koncentracja, uczenie się, zapamiętywanie oraz myślenie). Unikalna kompozycja śmietanki, delikatnego twarożku oraz pysznych dodatków smakowych sprawia, że Bakuś Puszysty jest nie tylko zdrowy, ale również bardzo smaczny. Dzięki temu stanowi idealny posiłek lub pożywną przekąskę dla dzieci w każdym wieku.
Wapń, witamina D i fosfor to podstawa dla zdrowia kości najmłodszych z nas. Badania naukowe dowodzą, że dzieci i młodzież na diecie bezmlecznej są 4-krotnie bardziej narażeni na złamania i uszkodzenia kości, dlatego warto zadbać, aby w diecie naszych pociech nie zabrakło mleka i jego przetworów. Wybierając mleczną przekąskę dla dziecka weźmy także pod uwagę jego preferencje – konsystencję, smak czy nawet atrakcyjnie wizualnie opakowanie. W ten sposób maluch na pewno z chęcią zje posiłek.
Average Rating