Jajko kurze można określić mianem magazynu substancji mających pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zwykle jednak jako konsumenci skupiamy się na żółtku i białku, zapominając nieco o skorupce. Tymczasem właśnie ta część może się nam przydać w wielu codziennych sytuacjach
W domowej apteczce
Skorupki jaj można wykorzystać do łagodzenia podrażnień skóry. Aby ich użyć w tym celu, musimy najpierw przez kilka dni moczyć je w niewielkim naczyniu z octem jabłkowym, aż staną się miękkie. Powstałą mieszaniną można przemywać podrażnione miejsca.
Do mycia i prania
Drobno pokruszone skorupki jaj z wodą i odrobiną płynu do naczyń stanowią doskonały środek czyszczący. Szczególnie poleca się go do zadań specjalnych przy zmywaniu, czyli przypalonych garnków i patelni. Skorupki można także wykorzystać do prania firanek. Pokruszone wkładamy do lnianego woreczka a ten do pralki zamiast środka wybielającego. Taki niecodzienny dodatek potrafi przywrócić biel poszarzałym firankom.
Dla zwierząt
Wyparzone i zmielone skorupki są również idealnym pokarmem, który możemy wsypywać do karmnika dla ptaków. A w przypadku biegunki u psa warto dodać do karmy łyżeczkę proszku ze skorupek, co złagodzi dolegliwości.
W ogródku
Skorupki jaj stanowią doskonały nawóz. Powinniśmy wsypywać je do otworów, w których sadzimy rośliny, a potem gdy już nasze krzewy czy drzewka się przyjmą, obsypywać ziemię dookoła nich. Sprawi to, że nasadzenia będą mocne i zdrowe. Skorupki można też rozrzucać na grządkach warzywnych i w drewnianych skrzyniach z uprawami.
Na ząb i do kawy
Osłona jajka pomaga też usuwać gorycz z kawy. Podczas parzenia należy dodać kilka kawałków zgniecionych skorupek, a po zaparzeniu okruszki usunąć. Skorupki nadają się do jedzenia w formie sproszkowanej. Wzmacniają kości i wspomagają działanie organizmu. Aby jednak móc je spożywać, należy najpierw piec je w piekarniku w najwyższej temperaturze przez około 10 minut. Potem drobno zmielić i dodawać łyżeczkę dziennie do jogurtu lub soku.
– Skorupki jaj to bogate źródło wapnia – mówi Tomasz Jokiel, ekspert firmy Fermy Drobiu Jokiel. – A zwykle nasze posiłki są ubogie w ten składnik. W jednym jajku jest 900 g wapnia, który może zostać przyswojony przez nasz organizm. Ale to nie wszystkie mikroelementy, które znajdziemy w skorupce. Są tam też bor, magnez, mangan, miedź, żelazo i cynk.
Average Rating